Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Osumnjičeni za prijevare i velike utaje

Počelo novo suđenje Hodorkovskom i Lebedevu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pred sudom u Moskvi danas je počeo novi sudski postupak protiv ruskoga naftnog tajkuna i bivšeg predsjednika naftne tvrtke 'Jukos' Mihaila Hodorkovskog te nekadašnjeg direktora banke 'Menatep' Platona Lebedeva.

U novome procesu dvojica optuženika terete se za stjecanje koristi prijevarama te za legalizaciju prisvojene imovine uz zlouporabu službenog položaja. Hodorkovski je 2005. osuđen na izdržavanje zatvorske kazne u trajanju od osam godina.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Optužen za utaju poreza Nakon odluke suda o izručenju: Američki tajkun i tvorac antivirusnog programa John McAfee pronađen mrtav u španjolskom zatvoru Slika nije dostupna Poginula i majka s djetetom Četvero mrtvih: Sin grčkog milijardera vozio 200 km/h i zabio se u parkirani automobil

Na prvom ročištu novog postupka danas razmotrit će se sva proceduralna pitanja, najavio je predsjednik suda Viktor Danilkin. Hodorkovski i njegov poslovni partner Lebedev izjasnit će se o optužnici o pronevjerama i velikim utajama.

Agencije prenose da je Hodorkovski izgledao mirno i da se smiješio svojim simpatizerima kada je zajedno s Lebedevim dovezen pred iznimo dobro čuvanu sudnicu. Agencije prenose kako je ulazeći uzviknuo 'Sramota', a njegovi simpatizeri su mu kroz vrata bacili nekoliko karanfila.

Hodorkovski i Lebedev optuženi su da su, među ostalim 1998. različitim financijskim malverzacijama prisvojili imovinu i stekli vlasništvo nad jednim dioničkim društvom u iznosu od 3,6 milijarda rubalja. Hodorkovski je uhićen 2003., a većinu kazne do sada je odslužio u sibirskoj zatvorskoj koloniji.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene