Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Počeli povijesni razgovori između Sjeverne Koreje i SAD-a

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Više od 50 godina nakon korejskog rata, Sjedinjene Države i Sjeverna Koreja započele su povijesne razgovore o koracima potrebnim za uspostavu diplomatskih odnosa, nakon što je Pjongjang nedavno pristao odustati od nuklearnog programa.

Manje od tri tjedna od postizanja sporazuma o denuklearizaciji Sjeverne Koreje, američki pregovarač Christopher Hill i njegov sjevernokorejski kolega Kim Kye-Gwan sastali su se u njujorškom hotelu Waldorf Astoria. Riječ je o prvom kontaktu te vrste, organiziranom nakon Busheva prekida dijaloga s Pjongjangom 2002. godine.

Pročitajte i ovo Željko Lacković Potvrdio je Nezavisni Željko Lacković: Bit će dio pregovaračkog tima DP-a, ali jedno ne želi otkriti Slika nije dostupna Razvit će balističke projektile Sjeverna Koreja izravna je prijetnja SAD-u

Prema priopćenju izdanom nakon sastanka, sudionici razgovora razmatrali su niz pitanja iz međusobnih odnosa uključujući normalizaciju odnosa u, kako je rečeno, 'prijateljskom ozračju'.

Nastavak razgovora s predstavnicima zemlje koju je sam američki predsjednik prije pet godina nazvao dijelom osovine zla, zajedno s Iranom i Irakom Sadama Huseina, očekuje se danas.

Prema sporazumu o sjevernokorejskom nuklearnom programu, postignutom u veljači u Pekingu između predstavnika šest zemalja, Sjedinjene Države i Sjeverna Koreja trebaju otvoriti bilateralne razgovore o uspostavi diplomatskih veza. 

Sjeverna Koreja, koja je u listopadu prošle godine testirala nuklearno oružje, složila se na tim razgovorima sa zatvaranjem svoga glavnog nuklearnog reaktora do sredine travnja, kao korakom ka napuštanju nuklearnog programa u zamjenu za pomoć koju zemlja treba dobiti.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene