Obavijesti Video Pretražite Navigacija
50.000 tona voća

Počela berba mandarina, više od polovice ide u izvoz

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U dolini Neretve počela je berba mandarina. Tijekom iduća dva mjeseca neretvanski voćari ubrat će gotovo 50 tisuća tona ove voćke, a više od polovice svega ubranog ide u izvoz.

Već u 7 sati uzgajivač mandarina Živko Mustapić stigao je na plantažu. Pred njim je veliki posao, čeka ga dvije tisuće stabala. 'Berba će trajati oko mjesec dana, ovisi kako zore. Čekamo da budu zrele', kaže Mustapić.

Pročitajte i ovo Mandarine (Foto: Dnevnik.hr) - 2 PROVJERE NA GRANICI BiH zabranila uvoz dvije tone mandarina iz Hrvatske! Sve moraju biti uništene Slika nije dostupna Briselski paket pomoći Čeka nas rekordan urod, ali uništit će nas ruske sankcije

>> Dubrovački volonteri prikupljaju neobrane voćke za beskućnike

Diljem doline radi se bez prestanka. Veliki posao traži sudjelovanje cijele obitelji. 'Berba je počela jutros', rekao je Ivan Mataga, uzgajivač. Ovogodišnja berba počela je s lijepim vijestima: neretvanska mandarinu Hrvatska je dodala na popis zaštićenih autohtonih proizvoda.

'Tome se veselimo. Nadamo se da će ići prema brendu, ali, evo, to je i mene iznenadilo', rekao je Mustapić. Ipak, urod je dosta manji nego ranije. Neretvanskoj mandarini ni vrijeme nije išlo na ruku. Prošle godine prvo velika hladnoća, pa velika suša. Ove godine velika tuča, urod mandarina u Neretvanskoj dolini je prepolovljen.

Ovogodišnji očekivani urod na oko 2 milijuna i 200 tisuća stabala je 40 tisuća tona. Kao i prethodnih godina, najmanje dvije trećine neretvanske mandarine završit će u izvozu', rekao je Miodrag Kiridžija iz udruge voćara 'Mandarina'.

Neretvanska mandarina tako će otputovati u zemlje Europske unije i Rusiju, a od izvoza ove voćke u državni proračun sliti će se milijuni eura.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene