453339
453339
453339
453339
453339

Pobunjenici u Siriji vode logor za prebjege iz Islamske države

  • , 12.10.2016., 19:19
  • Autor:
  • komentara

U Siriji je otvoren tajni internacijski logor za bivše militante Islamske države i njihove obitelji, piše u srijedu BBC.

 
 
 
 
Ilustracija: AFP
Ilustracija: AFP

U logoru kojim upravlja pobunjenička skupina Jaysh al-Tahrir smješteno je oko 300 prebjega i uhvaćenih boraca, među kojima ima dosta Europljana.

"Pokušali smo ih rehabilitirati i promijeniti njihov pogled na život", kaže zapovjednik kampa Mohammad al-Ghabi. "Oni koji su se htjeli vratiti kući smjeli su nazvati svoja veleposlanstva i koordinirati se s njima preko nas."

Među militantima su francuski, nizozemski i poljski državljani, kao i strani borci iz Sjeverne Afrike, Bliskog istoka i središnje Azije. Muškarce, žene i djecu drži se u jednom selu na sjeveru pokrajine Idlib.

"U logoru sve više militanata"

Ghabi kaže da je u logoru sve više militantata kako se Islamska država raspada zbog turske ofenzive "Štit Eufrata" u sjevernoj Siriji.

"Islamska država raspada se zadnjih sedam ili osam mjeseci, kažu prebjezi s kojima smo razgovarali. No, operacija Štit Eufrata nanijela joj je dodatni udarac i dovela do njezina komadanja nakon brzog napredovanja naših snaga", dodao je.

BBC nije mogao posjetiti logor, ali je dobio informacije iznutra. Logor ima osnove uvjete za život i o zatvorenicima se dobro brine, ali mnogi žele otići.

Jedan bivši borac Islamske države zove se Abu Sumail. Prije dvije godine otišao je iz rodne Nizozemske prvo u Belgiju, a potom u Gaziantep u Turskoj. Prerušio se u partijanera na praznicima kako ga tajne službe ne bi otkrile. No stići do Sirije bilo je mnogo laške nego otići.

"Postupaju s nama jako loše, posebno s ljudima iz drugih zemalja", kazao je, vidno razočaran životom na teritoriju Islamske države. "Nama je jako teško živjeti ondje, to nije naš životni stil jer smo navikli na mnogo toga, a ondje vas odmah jako grubo tretiraju."

"Koriste vas za loše stvari"

"Date im svoj život pa preuzmu kontrolu nad njime. Koriste vas za loše stvari."

BBC doznaje da se u Siriji razvija i podzemna mreža, s drugim pobunjeničkim skupinama i britanskim i europskim tajnim službama, kako bi se pronašlo, uhvatilo i vratilo pristaše Islamske države.

U Raqqi, glavnom gradu Islamske države, borci šalju video snimke i osobne izjave pobunjeničkim skupinama, u nadi da će pobjeći sa svojim obiteljima. Najmanje šest stranih boraca do sada se izvuklo, a u Europi im prijeti zatvor, kažu pobunjenici.

Ghabi kaže da svi neće moći biti pušteni. "One koji se nisu htjeli vratiti ili su počinili kaznena djela šalje se pred šerijatski sud, koji kažnjava u skladu s težinom kaznenog djela."

Neki bi mogli biti i pogubljeni, upozorava, dodajući da prilike za prelazak na stranu pobunjenika brzo nestaju jer Islamska država kontinuirano gubi teritorij i urušava se. (Hina)
 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se