Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Odgovor na kršenje primirja

Pobunjenici pokrenuli napad u zapadnoj Siriji

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pobunjenici su pokrenuli žestoki napad protiv snaga sirijske vlade u pokrajini Latakiji u ponedjeljak i napredovali su u obližnjoj Hami, izvijestila je promatračka skupina, dok nasilje eskalira na zapadu zemlje.

Sukobi, koji su se također intenzivirali oko sjevernog grada Alepa, te žestoki zračni udari vladinih snaga u pokrajini Homsu potkopavaju sporazum o primirju i ugrožavaju mirovne pregovore.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Sastanak u Rijadu Sirijska oporba spremna pregovarati s Asadom Slika nije dostupna Susjedi u strahu Putin objavio alarmantnu informaciju - 'Teroristi se šire'

Novi napadi protiv vladinih snaga su uslijedili nakon što su pobunjeničke ih skupine najavile napade kao odgovor na kršenja primirja, koje je na snazi u Siriji od kraja veljače.

"Nakon porasta kršenja od strane režimskih snaga, usmjerenih posebice na kampove raseljenih osoba i stambene četvrti, objavljujemo osnivanje zajedničkog operativnog centra i početak borbe radi odgovora na to stanje", objavilo je u ponedjeljak u priopćenju deset pobunjeničkih skupina, većinom islamističkih.

"Obećavamo svakom vojnom odredu koji bombardira naš narod snažan odgovor koji će im biti lekcija", dodaje se u tom priopćenju koji potpisuju skupine Ahrar al-Šam i Džaih al-Islam.

Svrha neizravnih pregovora između oporbe i režima u Ženevi je okončati sukob u kojem je poginulo više od 270.000 osoba a raseljena polovica sirijskog stanovništva nakon 2011.

Vladine snage u snažnoj su ofenzivi protiv pobunjeničkih snaga na području Alepa i Homsa.

Pobunjeničke skupine optužile su izaslanika UN-a Staffana de Misturu za pristranost u korist službenog Damaska i pozvale oporbene pregovarače na zauzimanje čvršćeg stava na pregovorima.

U pismu koje je upućeno pregovaračima i potpisano s "oružane revolucionarne frakcije" navodi se da nisu ispunjena međunarodna obećanja o pomoći, zaustavljanju napada na civilna područja i oslobađanju zatvorenika.

De Mistura je prošlog tjedna predložio pregovaračima da Bašar al-Asad ostane na mjestu sirijskog predsjednika sa simboličnim ovlastima a da vlast preuzmu trojica oporbenih potpredsjednika no oporba je to odbila.

Oporba traži da Asad ode s vlasti odmah a Asad je odbio ideju uspostave prijelazne vlasti.

Koordinator glavnog sirijskog oporbenog tijela Rad Hidžab objavio je u ponedjeljak u kratkoj poruci na Twitteru da je "neprihvatljivo" da se mirovni pregovori u Ženevi nastave ako Asadova vlast ne prekine s opsadom i napadima na civilna područja. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene