Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Samuel Žbogar zaključio

'Poboljšanje odnosa s RH najveće je Pahorovo postignuće'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ooboljšanje odnosa sa susjednim državama, posebno s Hrvatskom, najveće je diplomatsko postignuće sadašnje vlade premijera Boruta Pahora, ocijenio je u slovenski ministar vanjskih poslova Samuel Žbogar.

'Odnosi sa susjednim državama još nikad nisu bili tako dobri, intenzivni i na tako visokoj razini. Više se ne radi o tome da probleme sa susjednim državama samo rješavamo nego ih je diplomacija u velikoj mjeri i riješila', rekao je Žbogar na konferenciji za novinare u Ljubljani uoči predstojeće proslave 20. obljetnice državne samostalnosti.

Za odnose s Hrvatskom, koji su niz godina bili napeti, Žbogar je kao presudni moment u poboljšanju i stvaranju novih odnosa istaknuo napore premijera Boruta Pahora i premijerke Jadranke Kosor kojima je došlo do dogovora o rješavanju graničnog prijepora arbitražom i deblokade hrvatskih pristupnih pregovora s EU-om.Ovih dana pada obljetnica potvrđivanja arbitražnog sporazuma na referendumu u Sloveniji. Sada vidimo da je to bila dobra odluka', rekao je Žbogar.

Žbora je na konferenciji pozdravio izlazak slovenskog prijevoda knjige Slobodno more nizozemskog diplomata i pravnika Huga Grotiusa, jednog od preteča i utemeljiteljameđunarodnog prava, prvu knjigu iz zbirke Međunarodno pravo. Predstavljajući knjigu nizozemskog humanista i latinista iz 16. stoljeća, Žbogar je rekao da se slovenska diplomacija u svojoj aktivnosti vodi načelima međunarodnog prava jedan od čijih utemeljitelja je i Grotius, te da će njegov esej Slobodno more biti pri srcu i slovenskim čitateljima. Grotius u tom eseju ističe važnost pravne argumentacije u međunarodnim sporovima i na zanimljiv način tretira zamisao o slobodi na području maritimnog prava, ocijenio je Žbogar. (HIna)

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Štite svoje interese Slovenija će ograničiti prodaju nekretnina strancima Slika nije dostupna Slovenci zadovoljni Žbogar: Odnosi s Hrvatskom su na višoj razini

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene