Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Najveća prijetnja

Vojni analitičar: Plan u tri koraka kako slomiti Islamsku državu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Snage Međunarodne koalicije kojima se nedavno priključila i Rusija već mjesecima bombardiraju Islamsku državu, no rezultat nije onakav kakvog je svijet priželjkivao. Osobito milijun izbjeglica koje i dalje napuštaju Irak i Siriju, dvije zemlje najugroženije teritorijalnim pretenzijama ekstremnih islamskih militanata.

Bivši šef Britanske kraljevske mornarice, Lord West, tvrdi kako se Islamska država, koja je napadima u Parizu opasno zaprijetila i Starom kontinentu, može 'slomiti' u tri koraka. No, prvo sugerira da bi se međunarodne snage trebale usmjeriti na to da dokrajče Islamsku državu u Iraku prije nego što krenu u konačni obračun u Siriji.

Naime, West smatra kako su u Iraku Kurdi do sada napravili dobar posao oslabivši islamiste, no još bi trebalo uvjeriti i sunitska plemena da promijene stranu. Bez njihove pomoći, IS ne bi imao šanse, pojasnio je West za Daily Mail.

U obračunu s Islamskom državom prvi su na listi prioriteta i dalje - ZRAČNI UDARI. Britanske snage tvrde da su do sada ubile oko 350 boraca IS-a u Iraku dok su u Siriji Francuzi pojačali napade. Osim toga, Rusija tvrdi da je u četiri dana uspjela pogoditi 800 neprijateljskih meta. S obzirom da IS trenutno premješta svoje zapovjedništvo iz Raqqe u Mosul kako bi izbjegli bombardiranje, korak broj dva je upravo - MOSUL.

Da bi ga obranila od koalicijskih trupa, ali zemaljskih, Islamskoj državi treba oko 10 tisuća boraca. Vjeruje se da je svoje zapovjedništvo stacionirala u Aljahamouri bolnici u centru grada dok se primjerice na mosulskom Sveučilištu nalazi laboratorij za kemijsko naoružanje. Zbog velikih gubitaka u borbi s kurdskim snagama te zračnih udara, IS stalno gubi vojnike, a procjenjuje se kako je u nekoliko mjeseci broj stranih boraca pao s 15 na samo osam tisuća. Ključne mete u tom gradu trebale bi, smatra West, biti kamp IS-a za obuku, centar za održavanje vozila i sveučilište. 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Financijski krah DŽIHADISTI NA PROSJAČKOM ŠTAPU 'Možete osjetiti njihovu frustraciju, moral im je na dnu' Slika nije dostupna DNEVNIK REPORTERA IZ IRAKA EKSKLUZIVNO - Priča fotoreportera Zorana Marinovića iz Iraka: 'Treba ih bombardirati... knjigama'

Obama se naljutio: 'Uništit ćemo ISIS, razoriti ih'

Iako je Bašar al-Assad nemilosrdni diktator koji baca bombe na vlastiti narod, Lord West smatra kako Koalicijske snage s njim moraju pregovarati i uključiti njegove vojne snage jednako, a takvo rješenje podrazumijeva i uključenost Rusije te Irana.

I treći korak je RAQQA. Grad u kojem je donedavno bilo stacionirano oko 20 tisuća vojnika i zapovjedništvo Islamske države. Lord West tvrdi kako je nelogično da je nelogično da britanska vojska ne sudjeluje u zračnim napadima na IS u Siriji, a u Iraku to čini. Također, naglašava kako treba razmišljati o tome kako će Sirija izgledati nakon rata i da će al-Assad morati otići, ali ipak ne još. Isto tako, Saudijsku Arabiju i Tursku trebalo bi 'pritisnuti' jer financiraju Islamsku državu, zaključuje Lord West.
 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene