Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Što je sve proživio!

Čudom preživio - 'Onesvijestio sam se i padao brzinom 180 km/sat s visine od 15 kilometara'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Peter Siebold je izbačen sa padobranom. Prema Zemlji je padao brzinom od 180 kilometara na sat. Ipak, preživio je.

Pilot koji je čudom preživio pad svemirske letjelice Virgin Galactica otkrio je kako što je sve proživljavao kada je izbačen iz raspadajuće rakete i padao s visine od gotovo 15 kilometara.

Pretrpio je ozbiljne ozljede, a prilikom pada samo je dijelom bio pri svijesti. Ipak, dovoljno da podigne palčeve u zrak pokazujući da je živ kolegama u avionu koji je prolazio.
Peter Siebold (43), kojeg je spasio padobran, prvi je puta progovorio o tragediji u kojoj je poginuo njegov bliski prijatelj, kopilot Mike Alsbury.

'Mislim da sam prvo izgubio svijest. Ne mogu se sjetiti ničega. Znam samo da sam mahnuo avionu koji nas je slijedio, da sam dobro. Pravo je čudo da sam uopće preživio', ispričao je Siebold za Daily Mail.

Više je detalja otkrio njegov otac, liječnik i također pilot. Siebold je slomio nadlaktičnu kost, ima nagnječena rebra, kontuzije pluća, a ima i problem s vidom jer je bilo minus 60 stupnjeva Celzijusa.

'Pravo je medicinsko čudo da je preživio s obzirom na temperaturu, nedostatak kisika i barotraume koja nastaje zbog iznenadne promjene tlaka', kaže.

Oba pilota imala su standardna letačka odijela i padobrane za spašavanje kada su poletjeli 31. listopada negdje oko 10 sati. Letjelica je bila na otprilike 15 kilometara kada su piloti bili izbačeni iz sjedala zbog gravitacije, a brzina je iznosila više od 1450 kilometara na sat.

Pročitajte i ovo Omiška Dinara nije joj bilo spasa Strava na planinarenju: 26-godišnjakinja se odvojila od grupe i pala u provaliju na Omiškoj Dinari Ilustracija Nesreća Užas u Njemačkoj: Autobus se prevrnuo, ozlijeđeno je 27 učenika

Istraga pada Virgin Galactica: Istražitelje muči jedan misterij

Preliminarna istraga ukazuje na to da su se krila letjelice, dizajnirana da je uspore kako bi se postigla odgovarajuća brzina prilikom slijetanja, otvorila prerano, što je dovelo do razbijanja letjelice uslijed ogromne turbulencije.

Alsbury je ostao zarobljen u kokpitu dok je Siebold izbačen sa padobranom. Prema Zemlji je padao brzinom od 180 kilometara na sat. Svjedoci su kazali kako je još bio zakačen za dio sjedala. Srećom, na mjestu mu je ostala maska s kisikom i prijenosni spremnik, no onesvijestio se zbog promjene tlaka i ekstremno jake gravitacije.

Padobran mu se automatski otvorio na nekih šest kilometara visine.
Tijelo Mikea Alsburyja pronađeno je zavezano za sjedalo, u razmrskanoj letjelici čiji su dijelovi pali u pustinju Mojave, no njegov padobran nije se otvorio.
 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene