Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pogreška iskusnog pilota?

Istraga pada Virgin Galactica: Istražitelje muči jedan misterij

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Istraga nesreće i uzroka pada svemirske letjelice Virgin Galactica pokušava razrješiti jedan veliki misterij - zašto bi iskusni test pilot preuranjeno oslobodio pokretan dio letjelice te time pokrenuo slijed događaja koji je doveo do uništenja letjelice i njegove smrti.

Istražitelji američkog NTSB-a (National Transportation Safety Board), koji vode istragu, kažu da je kopilot Mike Alsbury (39) upravljao letjelicom SpaceShipTwo u trenutku nesreće te da mu je to bio deveti let na toj letjelici. Alsbury je u nesreći poginuo dok je njegov kolega Pete Siebold (43) preživio nesreću iskočivši padobranom, te pritom zadobio ozljedu ramena.

Alsbury je pokretni dio letjelice oslobodio preuranjeno, odnosno pri brzini zvuka, a trebao je to učiniti pri brzini od 1,4 brzine zvuka, što bi bilo dovoljno da sile aerodinamike drže rep letjelice na mjestu sve do vremena dok se ne bi zapravo trebalo ući u fazu spuštanja, prenosi Reuters.

Nesreća svemirskog broda: Prerano je za zaključke

Riječ je o sustavu stražnjeg dijela kojeg je razvio i patentirao zrakoplovni dizajner Burt Rutan, a služi da se poveća površina letjelice pri spuštanju te je se na taj način dovoljno uspori da poput pera za badminton sigurno uđe nazad u Zemljinu atmosferu iz svemira.

Sustav je u prijašnjim letovima radio kako treba, a iz NTSB-a smatraju da će im biti potrebna godina dana da poslože sve komadiće zagonetke i riješe misterij što je točno bio okidač te nesreće.

Podsjetimo, SpaceShipTwo se raspao u desetak sekundi nakon otpuštanja u zraku na visini od 15.000 metara. Nesreća se dogodila proteklog petka.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene