Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Veliko otkriće

5 bakrenih novčića moglo bi promijeniti australsku povijest

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na sjeveru Australije pronađeni su novčići koji datiraju iz vremena 600 godina prije nego li je kapetan James Cook otkrio taj kontinent.

Pet bakrenih novčića pronađenih na sjeveru Australije, moglo bi promijeniti pisanu povijest te zemlje. Dosad se vjerovalo kako ti novčići potječu iz bivšeg afričkog sultanata Kilwa, koji se nalazio pored današnje Tanzanije, ali australski znanstvenik Ian McIntosh namjerava istražiti otkud doista potječu ti novčići, koji datiraju iz 10. stoljeća.

Pročitajte i ovo Muškarac je stao pred napadača u Sydneyju Poznat policiji Napadač iz Sydneyja imao mentalnih problema, u trgovačkom centru ubio pet žena i zaštitara Bazen, ilustracija Tragedija Otac i djed skočili u bazen kako bi spasili dvogodišnju djevojčicu - obojica su preminula: "Plač majke bio je šokantan"

>> Kupio običan detektor metala pa pronašao - milijunsko blago!

Pisana povijest Australije datira iz 1606. godine, kad su Nizozemski istraživači pristali brodom na sjevernim obalama Australije, no izgleda kako bi se to moglo promijeniti.

McIntosh kaže kako je novčiće pronašao vojnik Maurie Isenberg, još 1944. godine na otocima Weasel, zakopane u pijesku, prenosi Daily Mail.

Isenberg je novčiće 1979. godine poslao u australski muzej, a McIntosh sad želi istražiti kako su se tamo našli i planira pokrenuti ekspediciju početkom srpnja.

Vojnik Isenberg je ostavio kartu, na kojoj je mjesto pronalaska označeno s 'X', a spominje se i tajna špilja u kojoj su nekoć živjeli aboridžini. U toj špilji, koja se navodno nalazi pored plaže na kojoj je bio vojnik Isenberg, isto tako se navodno nalazi još blaga.

Kapetan James Cook je, podsjetimo, 1770. godine stigao brodovima do Australije i proglasio je teritorijem britanske krune.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene