Obavijesti Video Pretražite Navigacija
PENTAGON POPUSTIO

Objavljene fotografije koje dokazuju zlostavljenje od strane Busheve vojske

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon gotovo deset godina pravne borbe, američko Ministarstvo obrane nevoljko je objavilo 198 fotografija zatvorenika koje navodno dokazuju zlostavljanje od strane američkih snaga u Iraku i Afganistanu između 2003. i 2006. godine.

Većina objavljenih fotografija prikazuje traumatizirane dijelove tijela, modrice i ožiljke, a lica zatvorenika su prekrivena crnim trakama, zbog zaštite identiteta. Fotografije koje su do sada bile dijelom unutarnje vojne istrage snimljene su u razdoblju između 2003. i 2006. godine, nedugo nakon što je započela američka invazija na Irak pod zapovijedanjem predsjednika Georga W. Busha.

Pročitajte i ovo Joe Biden Predsjednikov govor Joe Biden: "Od dva kandidata za predsjednika, jedan je prestar i mentalno nesposoban" Ilustracija Serijski nasilnik Istukao djevojku pa na suđenju imao bizarnu molbu: "Ne želim u zatvor, moram se brinuti o njima"

Objavljivanje fotografija u javnosti označava sudsku pobjedu Unije američke građanske slobode koja je zahtjev za objavu fotografija predala još 2004. godine. Pravna borba se nastavlja jer ACLU (American Civil Liberties Union) traži objavu ostalih 1800 fotografija koje su također dio istrage, a koje Pentagon ne želi da dospiju u javnost.

'Vrlo vjerojatno se radi o najmanje škakljivim fotografijama, ove koje su objavljene, a ukoliko se to pokaže istinitim, riječ je o sjenovitoj i značajnoj transparentnosti', rekao je Alex Abdo, odvjetnik ACLU udruge koji je na tužbi za oslobođenje fotografija radio od 2005. godine.

'Puštanje u javnost ovih 198 fotografija predstavlja samo djelić prave životne horor-priče koja se prakticirala u redovima američke politike', rekla je Naureen Shah, predsjednica Amnesty International-a SAD programa za sigurnost i ljudska prava.

Objava fotografija ne uključuje nikakve tekstualne informacije, odnosno objašnjenja fotografija, poput gdje su zatvorenici držani i pod kojim uvjetima, kao ni specifičnosti oko optužbi koje im se stavljaju na teret.

ACLU je pokrenuo zahtjev za objavu fotografija nakon što su 2004. godine javnost dospjele fotografije na kojima se vidi kako američki vojnici muče zatvorenike u iračkom zatvoru Abu Ghraib.
Vladini odvjetnici napominju kako bi objava ostatka fotografija označavala veliku prijetnju za nacionalnu sigurnost jer bi ih terorističke skupine mogle koristiti za propagandu protiv SAD-a.

 

Američki predsjednik Barack Obama planirao je objaviti fotografije jo 2009. godine, no na koncu se predomislio, prenosi RT.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene