Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Parlament RS-a optužio Siladžića za neodgovornu politiku

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Srpski i bošnjački zastupnici u parlamentu Republike Srpske su, na izvanrednoj sjednici posvećenoj analizi govora predsjedatelja Predsjedništva BiH Harisa Silajdžića u Općoj Skupštini UN-a i Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe, iznijeli potpuno suprotna stajališta ne samo o Silajdžiću, već i o budućnosti RS i BiH.

Srpski zastupnici tvrdili su da su Silajdžićevi istupi neovlašteni jer za njih nije dobio suglasnost srpskog člana Predsjedništva BiH Nebojše Radmanovića i ostalih srpskih dužnosnika u tijelima vlasti BiH. 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Izjave koje dižu buru Dodik: Najbolje je da se mirno raziđemo pa da RS bude samostalna Slika nije dostupna Spremni na sva rješenja Dodik: Vrijeme je za razgovore o 'mirnom razlazu'

Bošnjački zastupnici su pak u svojim istupima branili Silajdžića i njegove govore u Općoj skupštini UN-a i Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe u kojima je on oštro kritizirao vlasti RS i tvrdio da je taj entitet genocidna tvorevina i da kao takav ne treba postojati.

Premijer RS Milorad Dodik u jednosatnom je govoru kritizirao međunarodnu zajednicu, posebice OHR, optužujući ih da vode neodgovornu politiku koja odgovara stajalištima bošnjačkih dužnosnika i stranaka.

'Nastavak neodgovorne politike vodi raspadu BiH kao što se događalo i s drugim višenacionalnim državama', istaknuo je Dodik.

'Inzistiranje na stajalištu da 'daytonska BiH' ne može učinkovito ostvariti put ka euroatlantskim integracijama znači da Bosna i Hercegovina u svojim sadašnjim granicama i ne može postojati', kazao je, uz ostalo, Dodik.

Predsjednik RS-a Rajko Kuzmanović, na čiji je zahtjev i sazvana izvanredna sjednica parlamenta RS-a, rekao je da je Republike Srpska trajna stečevina te se zauzeo za 'entitetski suverenitet'.

Predsjednik Stranke demokratske akcije Sulejman Tihić, koji je je u radu parlamenta RS sudjelovao kao gost, usprotivio se Kuzmanovićevu stajalištu.

'Entiteti nemaju suverenitet, suverena je samo Bosna i Hercegovina', kazao je Tihić.

Sjednica Narodne skupštine RS-a se nastavlja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene