Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Parlament BiH odbacio zahtjev za smjenu ministra Alkalaja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zastupnički dom Parlamenta Bosne i Hercegovine tijesnom je većinom odbacio zahtjev za smjenom ministra vanjskih poslova Svena Alkalaja koji je podnijela oporbena Socijaldemokratska partija zbog sporenja oko njegove nacionalne pripadnosti odnosno hrvatskog državljanstva.

Za smjenu ministra Alkalaja glasovalo je 15 zastupnika, tek 16 je bilo protiv dok je jedan zastupnik bio suzdržan.

Pročitajte i ovo Ilustracija Upisano Srbin greškom sebe i sina upisao kao Hrvate, a onda je uslijedio šok Slika nije dostupna Šef francuske diplomacije Juppe novi francuski ministar vanjskih poslova

Ishod glasovanja pokazao je da su s Alkalajem kao ministrom vanjskih poslova nezadovoljni i brojni zastupnici iz stranaka koje čine vladajuću koaliciju.

Inicijativa kluba zastupnika SDP-a za Alkalajevu smjenu obrazložena je tvrdnjom kako je on 'svjesno obmanuo javnost' kada je na tu dužnost izabran kao Židov.

SDP je utvrdio da Alkalaj ima putovnicu Republike Hrvatske čije je državljanstvo stekao izjašnjavajući se kao Hrvat.

'Izjašnjavajući se u BiH kao pripadnik jedne, a u Hrvatskoj kao
pripadnik druge nacionalne skupine Alkalaj je obmanuo cjelokupnu javnost u BiH', kazao je predsjednik SDP-a Zlatko
Lagumdžija.

Dodao je da bi ministar vanjskih poslova i sam iz moralnih razloga trebao podnijeti ostavku ukoliko mu je stalo do ugleda institucija države BiH.

Sam Alkalaj nije se želio očitovati o dvojbama glede nacionalnog izjašnjavanja no branio se tvrdnjama kako se na njega vrše pritisci jer pokušava uvesti red u djelovanje Ministarstva vanjskih poslova.

'Ovo je smišljena kampanja koju vode pojedinci uz pomoć nekih medija', kazao je Alkalaj koji je proteklih tjedana izložen silovitim medijskim udarima kroz optužbe da osobno potiče zloporabe i nepotizam unutar ministarstva kojemu je na čelu, ali i u diplomatskoj mreži BiH u inozemstvu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene