Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Policijski izvori

Pariški napadač imao sudionika na putu preko Balkana?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatski policijski dužnosnik, koji je želio ostati neimenovan, rekao je da se vrši istraga o Mohammadovu putu koja je usredotočeno na to je li on putovao s nekim i ako je s kim.

Jedan od pariških napadača samoubojica možda je imao sudionika sa sobom dok je putovao preko Balkana prema zapadnoj Europi nakon što je ušao u Grčku pretvarajući se da je sirijski izbjeglica, kažu protuobavještajni i policijski izvori.

Pročitajte i ovo Izraelske rakete pogodile lokaciju u Iranu Iz minute u minutu Šef NATO-a oglasio se o ratu na Bliskom istoku; Iranski ministar: "Izraelski dronovi nisu prouzročili štetu..." Napadač s nožem, ilustracija Stravičan slučaj Djevojčice (6 i 11) napadnute nožem pred školom: Francuska policija brzo uhvatila počinitelja

Napadač je isto tako možda stigao u Pariz brže i lakše nego što je očekivao jer su azilanti požurili preko nekih nacionalnih granica u jeku migracijske krize u Europi kako bi izbjegli uska grla nakon što je Mađarska zatvorila svoje granice, ironično među ostalim i da bi spriječila ulazak mogućim militantima.

Muškarac koji se raznio u blizini stadiona Stade de France u napadima u petak u kojima je ubijeno 129 ljudi identificiran je preko sirijske putovnice nađene kod njegova tijela kao 25-godišnji Ahmad al-Mohammad iz grada Idliba na sjeverozapadu Sirije.

Putovnica je možda lažna ili ukradena ali je njezin vlasnik registriran pri dolasku čamcem zajedno s još 198 izbjeglica iz Turske 3. listopada na Leros, mali grčki otok, a nakon napuštanja Grčke registriran je poslije nekoliko dana i u Hrvatskoj.

Francuske vlasti kažu da otisci prstiju napadača koji se raznio odgovaraju onima muškarca koji se iskrcao na Leros.

Grčki dužnosnici su rekli u nedjelju kako je izgledalo da Mohammad ne putuje ni s kim određenim unatoč tomu što je došao s drugima. Ali protuobavještajni izvor iz Makedonije, jedne od zemalja kroz koju je prošao, govori o "velikoj istrazi na Balkanu o ruti dvojice terorista".

MOZAK NAPADA U PARIZU S osmjehom na licu masakrirane je vukao do masovne grobnice

Izvor koji je odbio da mu se navede ime, naveo je Reutersu da Makedonija koordinira svoje akcije s Grčkom i da je suradnik bio s Mohammadom do vremena kada su kupili karte za trajekt koji ih je odveo u Pirej na grčkom kopnu.

"Četvrtoga listopada, jedan za drugim, kupili su karte za trajekt za 51.50 eura i stigli su u Pirej u 23,10 sati 5. listopada trajektom Diagoras", rekao je izvor.

Vlasnik putničke agencije Kastis na Lerosu, 42-godišnji Dimitris Kastis, sjeća se da je prodao karte Mohammadu i muškarcu koji je bio s njim.

"Nije rekao ili učinio ništa što bi privuklo moju pozornost", rekao je Kastis dodajući da je platio gotovinom. Kazao je kako je muškarac koji je putovao s njim imao slično prezime.

Grčki mediji objavili su fotografiju karte drugoga muškarca prema kojoj je njegovo prezime al-Mahmod, a prvo slovo njegova imena M.

Kastis je rekao da je prepoznao ovo kao ime koje je drugi muškarac dao kada je kupovao kartu.

Vrši se istraga o Mohammadovu putu

Hrvatski policijski dužnosnik, koji je želio ostati neimenovan, je isto tako rekao Reutersu da se vrši istraga o Mohammadovu putu koje je usredotočeno na to je li on putovao s nekim i ako jeste s kim.

Na Lerosu je Mohammad registriran kako to traže propisi Europske unije, a njegovi otisci prstiju pohranjeni u europsku datoteku poznatu kao Eurodac. Budući je njegova putovnica izgledala autentično i nije imao policijski dosje dobio je dozvolu ostati u Grčkoj šest mjeseci.

Prema dozvoli on nije smio napuštati grad Korint za cijelo to vrijeme bez da obavijesti policiju. Međutim, za nekoliko dana Mohammad je otišao u najmanju ruku do Hrvatske.

DRAMA U PARIZU Policija u lovu na 'mastermind' napada! Odjekuju eksplozije, stižu dojave o mrtvima

Protuobavještajni izvor u Makedoniji kaže da je Mohammad još uvijek putovao s pratiocem dva dana nakon što je stigao u Pirej. Registrirali su se skupa u izbjegličkom logoru u dvorištu stare tvornice duhana u srbijanskom gradu Preševu, mada srbijanski dužnosnici ne spominju suradnika.

Mohamamd je potom otišao u Hrvatsku, vlakom ili autobusom i registriran je 8. listopada u Opatovcu, u migrantskom centru.

Reuters nije mogao utvrditi kojim putom je Mohammad krenuo nakon toga i je li bilo tko bio s njim. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene