Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Svaka čast

Papa ušao u četvrt u koju se ne usuđuje ući ni policija

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Papa Franjo osudio je u subotu u Napulju veliku nezaposlenost, iskorištavanje radnika, korupciju i neprihvaćanje imigranata te pozvao mafijaše da se preobrate, prenose svjetske agencije.

Obraćajući se neizravno članovima mjesne mafije Camorre, Papa je osudio trgovinu drogom i pozvao na "preobraćenje na ljubav i pravdu".

Pročitajte i ovo Vozilo talijanske policije Velika racija Talijanska policija uhitila 55 mafijaša: Pogledajte na što su iskoristili ilegalno zarađen novac Dmitro Kuleba Osvrnuo se na duhove prošlosti Ukrajinski ministar oštro odgovorio papi: "Naša zastava je žuto-plava, a njega pozivam da izbjegne ponavljanje pogrešaka iz prošlosti"

"Uvijek se može vratiti poštenom životu. To traže uplakane majke u napuljskim crkvama", rekao je na misi na središnjem gradskom Trgu Plebiscito pred gotovo stotinu tisuća vjernika, uz velike mjere sigurnosti.

Papa je pozvao Napulj da živi novo "proljeće" za "bolju budućnost" i "ne skriva se u prošlosti".

Papa je prije toga posjetio zloglasnu mafijašku četvrt Scampiu u koju se ponekad boji ući i policija, uputivši njezinim stanovnicima poruku nade.

"Kao što zaudara uginula životinja, zaudaraju korupcija, korumpirano društvo i korumpirani kršćanin", kazao je pred nekoliko tisuća vjernika.

Papa se ne boji mafijaša, vozi se u otvorenom papamobilu

"Pobrinite se da zlo nema posljednju riječ. Posljednju riječ mora imati nada", istaknuo je.

"Oni koji dobrovoljno biraju put zla kradu djelić nade. Kradu je sebi i svima ostalima, društvu, mnogim poštenim i vrijednim ljudima, dobrom imenu grada i gospodarstvu."

Kritizirao je i veliku nezaposlenost, posebice mladih. "Kada ne zarađujete za život, gubite dostojanstvo", rekao je, podsjećajući da je stopa nezaposlenosti među mladima u Italiji veća od 40 posto. "To je tragedija našeg vremena, ne možemo o tome šutjeti."

Osudio je isto tako rad na crno i iskorištavanje radnika koji rade za bijedne plaće. "To se zove ropstvo, to se zove iskorištavanje, to nije ljudski, nije kršćanski."

Papa se zauzeo i za imigrante, kazavši da ih se ne smije smatrati "drugorazrednim ljudskim bićima". "Mi smo svi također migranti, djeca Božja, na putu života! Nitko nema stalno prebivalište na ovom svijetu", kazao je.

Papa će tijekom dana posjetiti i jedan mjesni zatvor te se obratiti mladima na napuljskim dokovima. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene