Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prvi državnički posjet

Papa se susreo s predsjednicom Argentine

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Papa se danas privatno susreo s argentinskom predsjednicom Cristinom Fernandez de Kirchner, jer je običaj da se Papa susretne s čelnikom ili čelnicom države iz koje dolazi.

U prvi posjet papi Franji stigla je predsjednica njegove domovine. I za dar mu donijela tradicionalni argentinski čaj i pripadajuću posudu.

Pročitajte i ovo Papa Franjo susreo se s princem Mohamedom bin Zajedom (Foto: AFP) Povijesni međuvjerski susret Papa Franjo u posjetu Ujedinjenim Arapskim Emiratima: Održat će misu na otvorenom za 135.000 katolika Papa Franjo (Foto: AFP) Vatikan izrazio "sramotu i očaj" Papa Franjo susreo se s osam žrtava spolnog zlostavljanja

Kirchner i papa su se , dok je bio kardinal, sukobljavali oko prava na istospolne brakove. Posjet predsjednice bio je privatan, stoga Vatikan detalje neće objaviti. 'Sveti Otac ruča s predsjednicom Argentine u domu Svete Marte. Sastali su se prijepodne', kazao je Thomas Rasica iz Ureda glasnogovornika Vatikana.

Na trgu Svetog Petra traktori, postavljanje ograda i brojna policija. Obavljaju se posljednje pripreme za sutrašnju misu ustoličenja pape Franje. Uz poglavara Katoličke crkve treba se pobrinuti i za sigurnost oko 130 delegacija među kojima su i predsjednici, premijeri i vjerske vođe.

>> Šefovi država dolaze u Rim na svečanu misu pape Franje

'Vjerojatno će biti mnogo ljudi, kao kad je umro papa Ivan Pavao Drugi. Ali ono što je zanimljvo, ljudi koji nisu tu, svi oni u Latinskoj Americi koji će se ustati u pet ujutro i gledati prijenos na televiziji', kazao je Greg Burke, savjetnik Ureda glasnogovornika Vatikana.

U Rim su neke delegacije već stigle. Među njima i predsjednik Zimbabvea Mugabe. U Europu ne smije putovati zbog optužbi za kršenje ljudskih prava, ali Italija mu ne može zabraniti posjet Vatikanu.

'Nema pozvanih, onima koji žele doći nitko ne govori da ne smiju. Nema privilegiranih, nema odbijanja nečijeg dolaska, svi koji žele doći su dobrodošli', kazao je Federico Lombardi, glasnogovornik Vatikana. Na sutrašnjoj misi ustoličenja očekuju se stotine tisuća vjernika.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene