Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dvije duše Europe

Papa: Problem Europe je razum koji bi htio vladati svime

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Benedikt XVI smatra da Europa ima dvije duše - 'apstraktni, protupovijesni razum koji misli vladati svime' i kršćansku dušu koja je usađena u korijene Europe. Draža mu je ova druga duša.

Velika je odgovornost pred Europom, no ona treba pronaći svoj puni identitet, rekao je u utorak papa Benedikt XVI i ocijenio da problem današnje Europe nije više raznolikost njezinih nacija već racionalnost koja se želi izdignuti iznad svih kultura.

Pročitajte i ovo Ivana Petrović MOLITVE UZ PAPU Ivana Petrović iz Rima o papi emeritusu Benediktu XVI.: "Posebno je bio nadahnut životom kardinala Alojzija Stepinca" Emilio Marin - 1 POSEBNA VEZA Bivši veleposlanik Emilio Marin prisjetio se dirljivih uspomena na preminulog papu Benedikta XVI.

>> Srakić: Obnovite vjeru i žar iz vremena kad su crkve bile pune!

Papa, koji redovito inzistira na zaboravljenim kršćanskim korijenima Europe, o tome je ponovno govorio u intervjuu u vatikanskom filmu o odnosu vjere i kulture u Europi, objavljenom pošto je ovogodišnja Nobelova nagrada za mir pripala Europskoj uniji.

"Čini mi se da Europa teško pronalazi vlastiti identitet jer u Europi danas postoje dvije duše", drži Papa. Jedna od tih dviju duša je "apstraktni, protupovijesni razum koji misli vladati svime jer se osjeća iznad svih kultura". Razum koji teži "emancipirati se od svih tradicija i kulturnih vrijednosti" ne može "uspostaviti međukulturni dijalog" s ostatkom čovječanstva, drži Benedikt XVI.

Druga je duša "kršćanska", usađena u korijene Europe koja je iz njih potekla i izgradila se kao Europa s velikim vrijednostima, a stvorila je "smionost razuma i slobodu kritičkog razuma", drži Papa.

Benedikt XVI drži da problem današnje Europe nisu razlike među nacijama, jer one su bogatstvo u svim svojim raznolikostima i iz "njih se rađa velika simfonija kultura", one "temeljno imaju zajedničku kulturu". (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene