455563
455563
455563
455563
455563

Papa misli da žene nikad neće imati pristupa u svećenstvo

  • , 01.11.2016., 18:45
  • Autor:
  • komentara

Papa Franjo je u utorak, na blagdan Svih Svetih rekao kako vjeruje da je zabrana ređenja žena u Katoličkoj Crkvi trajna i da se neće mijenjati, u jednoj od svojih najjasnijih izjava o tom pitanju.

 
 
 
 
Papa Franjo (Foto: AFP)
Papa Franjo (Foto: AFP)

Sveti Otac je govorio u zrakoplovu kojim se iz Švedske vraćao u Rim, na tiskovnoj konferenciji održanoj u obliku neformalnog razgovora s novinarima što je postala tradicija pri povratku s putovanja izvan Italije.

Švedska novinarka je istaknula da je čelnica Luteranske Crkve koja mu je u Švedskoj priredila dobrodošlicu bila žena i upitala ga misli li da bi Katolička Crkva u narednim desetljećima mogla dopustiti ređenje žena.

"Sveti papa Ivan Pavao II. zadnji je jasno progovorio o tome i to još vrijedi, to vrijedi", rekao je Papa.

Papa Franjo je smjerao na dokument Ivana Pavla II. iz 1994. koji je 'zatvorio vrata' ređenju žena. Vatikan kaže da je to učenje neizostavan dio katoličke tradicije.

Novinarka je inzistirala i opet ga upitala: "Ali zar baš zauvijek? Nikad, nikad?"

Franjo je odgovorio: "Ako pozorno čitamo izjavu Ivana Pavla II., ona ide u tom smjeru".

Papa je prije toga rekao da žene nemaju pristupa u svećenstvo, ali se zagovornici ređenja žena nadaju da će neki papa u budućnosti možda promijeniti odluku, pogotovo što u svijetu nedostaje svećenika.

Katolička Crkva uči da žene ne mogu biti svećenice jer je Isus samo muškarce izabrao za apostole. Oni koji priželjkuju ređenje žena ističu da se Isus samo povodio za običajima svog vremena. (Hina)

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se