Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zatvaranje vrata je samubojstvo

Papa Franjo: "Izbjeglički centri su koncentracijski logori"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Europa čini samoubojstvo zatvarajući svoje granice pred migrantima i izbjeglicama, rekao je u subotu papa Franjo nakon čega je usporedio neke prenapučene europske prihvatne centre s nacističkim koncentracijskim logorima.

Papa Franjo pohvalio je u propovijedi velikodušnost Italije i Grčke, prve europske zemlje u koje izbjeglice stižu na putu za Europu te je kritizirao međunarodne sporazume koji priječe preraspodjelu migranata diljem Europe.

Pročitajte i ovo Papa izgledao bolje na tjednoj audijenciji Pozdravio vjernike Papa Franjo izgledao bolje na tjednoj audijenciji Papa Franjo vodio misu u povodu Cvjetnice Na tako važan dan Papa Franjo na misi preskočio tradiciju staru 1700 godina: ''Ovo je vrlo neobično''

Europske prenapučene prihvatne centre usporedio je s nacističkim koncentracijskim logorima.

"Izbjeglički centri su koncentracijski logori", rekao je Franjo tijekom posebnog vjerskog obreda u središtu Rima, na komemoraciji za kršćanske mučenike našeg doba.

"Istina je, mi u Europi smo civilizacija koja prestaje rađati djecu, ali ujedno zatvaramo vrata migrantima. To se zove samoubojstvo", rekao je Papa.

Prisjetio se zatim susreta s muškarcem i troje njegove djece kada je posjetio izbjeglički logor na grčkome otoku Lezbosu.

Muškarac mu je rekao da je musliman i da su mu suprugu kršćanku "teroristi" zaklali pred očima jer se odbila odreći križa.

Papa nije naveo državljanstvo tog muškarca, ali je dodao: "Ne znam je li uspio napustiti taj koncentracijski logor."

Papa je predvodio misu u Bazilici sv. Bartolomeja u grimiznoj stoli koja je pripadala Ragheedu Azizu Ganniju, kaldejskom svećeniku ubijenom u Mosulu u Iraku 2007.

Prije Papine homilije pred okupljenim vjernicima govorili su prijatelji i rodbina ubijenih kršćana, a među njima bila je i sestra oca Jacquesa Hamela, svećenika kojega je lani u Francuskoj ubio džihadist.

Misa je održana u Rimu prije Papina putovanja 28. i 29. travnja u Egipat gdje je kršćanska manjina sve češća meta islamističkih terorista koji su prije Uskrsa ubili najmanje 45 vjernika u napadima na dvije koptske crkve. (HINA)
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene