445258
445258
445258
445258
445258

Danas pokop mučki ubijenog francuskog svećenika

  • , 02.08.2016., 10:35
  • Autor:
  • komentara

Otac Jacques Hamel katolički je svećenik ubijen u napadu dvojice mladih islamista u crkvi u francuskom gradu Rouenu, nedugo nakon terorističkog napada u Nici na praznik Dana pada Bastilje.

 
 
 
 
Tuga ispred crkve u kojoj je ubijen francuski svećenik (Foto: AFP)
Tuga ispred crkve u kojoj je ubijen francuski svećenik (Foto: AFP)

Katolički svećenik, otac Jacques Hamel, kojega su dvojica islamskih ekstremista ubili u crkvi u francuskom gradu Rouenu, u sjevernoj Normandiji, biti će pokopan danas tijekom dana, objavljuju mediji u utorak.

Javna ceremonija održat će se u katedrali u Rouenu, nakon čega će uslijediti privatni ukop.

Otac Hamel ubijen je u napadu dvojice mladih islamista koji su upali u crkvu tijekom mise i nožem mu prerezali grkljan.

Napadače, Abdela Malika Petitjeana and Adela Kermichea, 19-ogodišnjake, koji su obojica prisegnuli na vjernost terorističkoj Islamskoj državi, ubila je policija nakon što su uzeli taoce.

Ubojstvo oca Hamela (85) tijekom služenja mise u crkvi zgrozilo je Francusku, a dogodilo se malo nakon napada u Nici na praznik Dana pada Bastilje, u kojemu je ubijeno 84-ero ljudi.

Francuska vlada je u ime borbe protiv radikalizma ovih dana objavila zatvaranje 20 džamija. Također planira novu zakladu koja bi bila alternativa financiranju islamskih vjerskih objekata, zabrinuta utjecajem ultrakonzervativne vahabijske verzije islama, koja dolazi iz Saudijske Arabije.

Skupina prominentnih francuskih muslimana poduprla je plan francuske vlade. "Moramo sada progovoriti jer je islam postao javno pitanje, a postojeća situacija ne može se tolerirati", objavila je skupina u Journalu du Dimanche. "Zaklada za islam u Francuskoj je osnovana više od 10 godina i vrijeme je da se reaktivira", istaknuli su.

Želeći pokazati neslaganje s islamskim radikalizmom i poštovanje prema ubijenom svećeniku brojni francuski muslimani došli su u nedjelju na mise u katoličkim crkvama koje su mu bile posvećene. (Hina)

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se