Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Do završetak istrage

Zbog rasipništva: Papa Franjo suspendirao njemačkog 'biskupa de luxe'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Njemački biskup Franz-Peter Tebartz-van Elst, koji je u javnosti zbog svog rasipništva dobio nadimak 'biskup de luxe', do daljnjega neće obavljati svoju dužnost. Tako je odlučio papa Franjo.

Papa Franjo do daljnjega je udaljio s dužnosti biskupa njemačkoga grada Limburga Franza-Petera Tebartza-van Elsta koji je potrošio 31 milijun eura na obnovu svoje rezidencije.

Pročitajte i ovo Papa Franjo - 2 Nakon operacije Papa Franjo vratio se u Vatikan, glavni kirurg poručio: "Sada više neće imati neugodnosti od bolesti koje je imao prije" Slika nije dostupna Čeka kraj istrage Rasipni njemački biskup završio u samostanu gdje žive u siromaštvu

>> Njemački 'biskup de luxe' pravda papi Franji na što je potrošio 31 milijun eura

Odluka je objavljena dva dana pošto je limburški biskup došao u Rim kako bi objasnio svoje postupke.

'Sveta Stolica smatra prikladnim da biskup Tebartz-van Elst napusti svoju dijecezu do završetka istrage koju provodi Crkva u Njemačkoj', navodi se u vatikanskom priopćenju.

Pošto Tebartz-van Elst (53) u ovom trenutku nije u stanju obnašati svoju episkopalnu službu, naveo je Vatikan, limburšku biskupiju će u njegovoj odsutnosti voditi vikar Wolfgang Roesch.

Slučaj rastrošnog Tebartz-van Elsta, kojeg su mediji u Njemačkoj prozvali 'biskupom de luxe', u potpunoj je suprotnosti sa stavovima pape Franje koji naglašava važnost poniznosti i služenja siromašnima i biskupe poziva da ne žive kao prinčevi.

Ponašanje limburškog biskupa izazvalo je velik skandal u Njemačkoj, zemlji u kojoj je Martin Luther prije petsto godina pokrenuo reformaciju kao odgovor, između ostaloga, i na crkvenu rastrošnost.

Njemački katolici plaćaju porez Crkvi kao dio svog poreza na dohodak i mnogi su bili šokirani Tebartz-van Elstovim rasipništvom. Ispred biskupskog dvora u Limburgu bili su organizirani i prosvjedi na kojima se tražila njegova ostavka.

Originalni troškovnik obnove biskupske rezidencije u Limburgu premašen je deset puta. Između ostaloga, tome su pridonijeli biskupovi zahtjevi da mu se ugradi kada vrijedna 15.000 eura, masovan konferencijski stol za 25.000 eura i privatna kapelica koja je stajala 2,9 milijuna eura.

Franz-Peter Tebartz-van Elst biskupom Limburga, dijeceze koja obuhvaća 700 tisuća stanovnika i u sastavu je nadbiskupije u Kölnu, imenovao je papa Benedikt XVI. krajem 2007. godine.

Tebartz-van Elst se od optužbe branio tvrdnjama da se zapravo radi o računu za deset različitih projekata i da je troškovnik porastao jer se radilo o obnovi zgrada koje su pod kuturno-povijesnom zaštitom.

Vatikan je objavio da je papa Franjo donio odluku o suspenziji na temelju objektivnih informacija, čime se sugerira da Vatikan nije djelovao pod pritiskom medija i javnosti. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene