Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U Portugalu

Papa Franjo sastao se sa žrtvama svećeničkog zlostavljanja: "Jauk boli žrtava mora biti saslušan"

Aktualno Galerija Papa Franjo pred žrtvama svećeničke pedofilije, ilustracija - 4 Papa Franjo pred žrtvama svećeničke pedofilije, ilustracija - 4 Foto: DNEVNIK.hr Papa Franjo pred žrtvama svećeničke pedofilije, ilustracija - 5 Papa Franjo pred žrtvama svećeničke pedofilije, ilustracija - 5 Foto: DNEVNIK.hr Papa Franjo pred žrtvama svećeničke pedofilije, ilustracija - 3 Papa Franjo pred žrtvama svećeničke pedofilije, ilustracija - 3 Foto: DNEVNIK.hr Papa Franjo pred žrtvama svećeničke pedofilije, ilustracija - 2 Papa Franjo pred žrtvama svećeničke pedofilije, ilustracija - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Papa Franjo pred žrtvama svećeničke pedofilije, ilustracija - 1 Galerija 1/5 >>
Skandalozno izvješće objavljeno početkom godine bacilo je sjenu i na Svjetski dan mladih.

Iza zatvorenih vrata u veleposlanstvu Vatikana u Lisabonu papa Franjo sastao se s 13 žrtava svećeničkog zlostavljanja. Sveta stolica je objavila da je privatni sastanak potrajao dulje od sat vremena i protekao u ozračju intenzivnog slušanja. A neugodne riječi pape Franje sinoć su morali slušati predstavnici portugalske katoličke crkve. Na večernjoj molitvi kritizirao ih je zbog skandala rekavši da njihovi postupci odvraćaju vjernike od crkve.

Pročitajte i ovo Ilustracija Posjet BiH Sastanak u manastiru, u tajnosti i bez mobitela: Vučić objavio o čemu je razgovarao s Dodikom i patrijarhom Porfirijem

"Umor je često naglašen razočaranjem ili ljutnjom koju neki imaju prema Crkvi, u nekim slučajevima zbog našeg lošeg svjedočenja i skandala koji su unakazili njezino lice, a oni pozivaju na ponizno i konstantno pročišćavanje, počevši od jauka boli žrtava koje uvijek moraju biti prihvaćene i saslušane", rekao je papa Franjo.

Početkom godine objavljeno je neovisno izvješće prema kojem su portugalski svećenici od 1950. seksualno zlostavljali više od 4800 djece, a crkvena hijerarhija sustavno pokušavala to prikriti. Slični skandali već godinama potresaju katoličku crkvu i u drugim zemljama.

Pročitajte i ovo Darivanje krvi, ilustracija - 2 "12 minuta za 3 života" U Splitu nedostaje svih krvnih grupa, upućen apel darivateljima: "Ljeti su uvijek potrebe veće"

"Nadamo se da će ono što je jasno pogrešno biti zaustavljeno i poništeno. Papa je zamolio za oprost i pokazao svoju posvećenost da se taj problem riješi", kazao je Giovanni, vjernik iz Italije.

"Mislim da ovo nije prigoda za razgovor o tim stvarima u ovom trenutku. Uopće nisam spreman", komentirao je biskup iz Nizozemske.

Pročitajte i ovo Tornado uz vulkan na Islandu Nedaleko od glavnog grada VIDEO Spektakularni prizori sa sjevera Europe: Erupcija vulkana stvorila - tornado

Dan je papa proveo na sastancima s mladima. Razgovarao je se grupom iz Ukrajine i pridonio slikanju murala.

"Molite za mene, a oni koji ne mole jer ne mogu ili to ne osjećaju, pošaljite mi dobre vibracije", rekao je papa Franjo.

Mlade je pozvao da rade na pravednijem i inkluzivnijem društvu koje je doista progresivno.

"Njegove su riječi vrlo inspirirajuće i pomažu nam promijeniti svijet počevši od sebe", ispričala je Candela Carmo, vjernica iz Španjolske.

Pročitajte i ovo Ilustracija Policija traga za počiniteljima Usred Splita napadnut Francuz: Teške ozljede glave zadala mu je nepoznata skupina

Organizatori Svjetskog dana mladih – najvećeg okupljanja katoličkih vjernika na svijetu, očekuju dolazak i do milijun ljudi iz cijeloga svijeta.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene