444902
444902
444902
444902
444902

PAPA POSJETIO AUSCHWITZ 'Nije izgledao samo tužno nego i jako umorno'

  • , 29.07.2016., 15:19
  • Autor:
  • komentara

Papa Franjo posjetio je u petak ujutro Auschwitz-Birkenau gdje se sastao s preživjelima tog nacističkog logora smrti i skupinom onih koji su riskirali svoje živote kako bi spasili židove u vrijeme holokausta.

 
 
 
 
Papa Franjo posjetio nacistički logor Auschwitz (Foto: AFP)
Papa Franjo posjetio nacistički logor Auschwitz (Foto: AFP)

Papa je došao pješice, sam i u tišini do glasovite table "Arbeit macht frei" ("Rad oslobađa") na ulazu u nacistički logor Auschwitz nedaleko od Krakova.

Došavši do ulaza, sjeo je na klupu i utonuo u molitvu u tišini povremeno zatvarajući oči.

Zatim se električnim automobilom dovezao do Zida smrti, gdje su nacisti pogubili tisuće zatvorenika pucajući im u glavu.

Sveti Otac sastao se s 12 preživjelih logora: Poljacima, Romima i židovima, a među njima je bila i violinistica Helena Dunicz-Niwinska (101). On je razmijenio nekoliko riječi sa svakim od njih, a zatim je zapalio svijeću ispred Zida smrti.

Jedna od preživjelih, Iwanska Janina (86) rekla je za AFP da je bila "jako ganuta".

"Željela sam kleknuti pred njim, ali me on uzeo u ruke i poljubio u oba obraza", kazala je.

Papa nije izgledao "samo tužno nego i jako umorno".

Više od 1,1 milijuna ljudi, većinom židova, ubijeno je u logoru Auschwitz-Birkenau. Crvena armije je oslobodila logor 1945.

Dvojica papa, jedan Poljak i jedan Nijemac, posjetili su Auschwitz prije pape Franje. Ivan Pavao II. 1979., a popa Benedikt XVI. 2006.

Tijekom poslijepodneva papa Franjo će se sastati u Krakovu s tisućama mladih hodočasnika koji su došli u Poljsku u prigodi Svjetskog dana mladih. (Hina)

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se