Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Paliji za biskupe

Papa blagoslovio dva janjeta i njihovu vunu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Papa Benedikt XVI. blagoslovio je u četvrtak dva janjeta od čije će se vune izraditi paliji za novoimenovane nadbiskupe.

Blagoslov janjadi obavlja se svake godine na blagdan sv. Agneze (Janje), koju se često prikazuje s janjetom u naručju. Novim nadbiskupima paliji će biti uručeni 29. lipnja, na blagdan svetih Petra i Pavla. Palij je vunena vrpca široka oko 5 centimetara, sa šest, od crne svile izvezenih križeva.

Pročitajte i ovo Papa Franjo vodio misu u povodu Cvjetnice Na tako važan dan Papa Franjo na misi preskočio tradiciju staru 1700 godina: ''Ovo je vrlo neobično'' Roger Vangheluwe - 1 prekasno za optužnicu Zlostavljao nećake: Papa Franjo izbacio je belgijskog biskupa iz svećenstva zbog pedofilije

Nekada je pallium, što na latinskome znači vuneni ogrtač, nosio isključivo papa, ali je poslije postao liturgijski znak časti, simbol posebne veze biskupa s Petrovim nasljednikom. Blagoslovljena janjad odnesena je u samostan Sestara svete Cecilije, koje su zadužene za izradu palija, koji će se potom do 29. lipnja čuvati u brončanoj urni u Bazilici svetoga Petra. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene