Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pročitao imena

Papa Benedikt najavio imenovanje 22 kardinala

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Papa Benedikt XVI. najavio je u petak na Trgu svetog Petra održavanje konzistorija 18. veljače na kojemu će kreirati 22 kardinala, među kojima će njih 18 moći birati njegova nasljednika na konklavama.

Sveti Otac je pročitao imena budućih kardinala nakon molitve angelusa, na misi na blagdan Sveta tri kralja ili Bogojavljenja, pred više desetaka tisuća vjernika okupljenih na trgu.Među kardinalima su osamnaestorica crkvenih prelata do 80 godina života koji će moći sudjelovati u izboru novog pape među svojim redovima, a četvorica su starija od 80 godina.

Među njima se ističe ime Timothyja Dolana, njujorškog nadbiskupa. Ostali su iz Italije, Portugala, Španjolske, Brazila, Indije, Kanade, Češke, Nizozemske, Njemačke, Kine, Rumunjske, Belgije i Malte.Bit će to četvrti konzistorij koji saziva Benedikt XVI. od početka svog pontifikata u travnja 2005. Ovime se broj kardinala penje na 214, među kojma 125 može birati papu na konklavama, što za pet premašuje broj što ga je predvidio Pavao VI.

Papa Pavao VI. (1963.-1978.) uveo je tradiciju da papu bira 120 kardinala. Sada više od polovice kardinala koji će na konklavama moći birati novog poglavara Katoličke crkve s 1,3 milijarde vjernika, duguje svoje imenovanje papi Benediktu XVI. (Hina)

Pročitajte i ovo Mons. Dražen Kutleša - 4 Ivana Petrović analizira Novi zagrebački nadbiskup jako je utjecajan u Vatikanu: "Čovjek ravnoteže, razuma i vjere, ozbiljan konzervativac i dobar strateg" Papa Benedikt XVI. - 2 Pismo koje prenose mediji Šokirao je svijet svojom objavom, a sada je otkriven nevjerojatan razlog odlaska pape Benedikta

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene