Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Proces priznanja

Palestinci će tražiti od Vijeća sigurnosti UN-a da im prizna državu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Palestinci će početkom siječnja zatražiti od Vijeća sigurnosti UN-a da prizna neovisnu palestinsku državu, izjavio je jedan visoki palestinski dužnosnik.

Glavni palestinski pregovarač Saeb Erekat rekao je novinarima u gradu Jerihonu na Zapadnoj obali da Palestinci planiraju početkom siječnja Vijeću sigurnosti podnijeti prijedlog u kojem će zatražiti priznavanje neovisne palestinske države na teritoriju koji je okupirao Izrael 1967. godine.

Pročitajte i ovo Mike Johnson Predviđaju iste iznose za obje zemlje Američki Kongres glasat će o pomoći Izraelu i Ukrajini Ilustracija Vodi se žestoka rasprava Netanyahu pred velikom dilemom nakon iranskog napada: "Napravit ćemo sve što je potrebno"

'Čekamo da Bosna i Hercegovina preuzme predsjedanje Vijećem sigurnosti', rekao je Erekat izrazivši nadu da SAD neće staviti veto na taj prijedlog te da će zemlje kao što su Japan, Koreja, Novi Zeland i Australija priznati palestinsku državu.

>> Ekvador priznao Palestinu

Prijetnje akcijama

Otkada su propali kratkotrajni izravni pregovori s desničarskom izraelskom vladom premijera Benjamina Netanyahua 2. listopada, mjesec dana nakon što su pokrenuti u Washingtonu, Palestinci su u više navrata upozoravali da će prijeći na 'druge diplomatske opcije' izravnim pregovorima ako Izrael ne prihvati njihov uvjet za potpuno zamrzavanje gradnje židovskih naselja i tako omogući obnovu izravnih pregovora.

'Izraelska vlada je suočena s međunarodnom izolacijom s kakvom nije prije bila suočena' i to zahvaljujući naporima palestinskog vodstva i predsjednika Mahmuda Abasa, rekao je Erekat.

Ove su godine Palestinu u granicama iz 1967. priznale tri južnoameričke države, Brazil, Argentina i Bolivija. (Hina)
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene