Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Goniti počinitielje genocida'

Palestina postala članica ICC-a, pred sud želi dovesti izraelske čelnike

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Palestina je u srijedu postala službeno članica Međunarodnog kaznenog suda (ICC) s namjerom da pred sud dovede izraelske čelnike za ratne zločine ili zločine povezane s okupacijom.

Svečano obilježavanje tog prijama odvijalo se iza zatvorenih vrata u sjedištu suda u Den Haagu, a palestinski ministar vanjskih poslova Rijad al-Malki dobio je simbolični primjerak Rimskog statuta.

Pročitajte i ovo Stanje u bolnici Nasser u Gazi - 3 Pakao na zemlji Panika u najvećoj bolnici u Gazi: Na udaru posljednje sigurno utočište za Palestince Palestinci u UN-ovu centru u pojasu Gaze Rat na Bliskom istoku MVEP: "Sredstva za UNRWA nisu predviđena u 2024., do sada su izdvajana iznimno"

Prijam Palestine predstavlja još jedan korak u diplomatskoj i sudskoj konfrontaciji koju je 2014. pokrenula palestinska samouprava. To je i korak nesigurnih posljedica.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu i drugi izraelski čelnici daleko su od toga da se jednog dana pojave pred sudom u Den Haagu, kako se čini.

Palestina podnosi tužbu protiv Izraela

Iziritirani desetljećima uzaludnih pregovora bez perspektive da uskoro dožive rađanje države kojoj već dugo teže, Palestinci su odlučili internacionalizirati svoj problem.

Krajem 2014. odlučili su pristupiti ICC-u čiji je posao goniti počinitelje genocida, zločina protiv čovječnosti i ratnih zločina, nakon što je Vijeće sigurnosti UN-a odbacilo nacrt rezolucije kojom se prekida izraelska okupacija za tri godine.

Istodobno dok je tražio prijam u ICC, palestinski predsjednik Mahmud Abas poslao je sudu dokument kojim se dopušta tužiteljici ICC-a Fatui Bensudi da istraži navodno počinjene zločine na palestinskom teritoriju nakon 13. lipnja 2014. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene