Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Pakistan: General Musharraf planira postati civilni predsjednik

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pakistanski predsjednik Pervez Musharraf planira odbaciti i dužnost vojnog zapovjednika i postati civilni lider kako bi uklonio glavnu zapreku za svoj reizbor na izborima u listopadu, objavio je dužnosnik vladajuće stranke.

"Očekujemo da će nakon njegova reizbora idućeg mjeseca general Musharraf prisegnuti za predsjednika kao civil prije 15. studenoga", rekao je Mushahid Hussain Sayed, glavni tajnik Pakistanske muslimanske lige.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Musharraf: Atomsko naoružanje 'ne može pasti u krive ruke' Slika nije dostupna Pakistanski predsjednik ukinuo izvanredno stanje

Musharraf, američki saveznik, zadržao je dužnost zapovjednika vojske nakon što je preuzeo vlast vojnim udarom 1999. godine, unatoč pozivima oporbe koja je tražila da prestane obnašati dvojnu dužnost.

Musharrafova najava može se tumačiti kao pobjeda bivše pakistanske premijerke Benazir Bhutto, koja je kazala da bi podjela vlasti s Muharrafom jako ovisila o tome hoće li on postati civilni predsjednik.

Njezina stranka Pakistanska narodna stranka objavila je u petak da će se bivša premijerka vratiti u Pakistan 18. listopada i time okončati egzil dug više od osam godina.

Odustajanje od uloge vojnog zapovjednika nedvojbeno bi oslabilo Musharrafovu moć u zemlji kojom su više od 60 godina vladali generali.

I Sjedinjene Države pozorno prate buduće Musharrafove poteze, jer raste nestabilnost u Pakistanu gdje u jednom dijelu svoja uporišta imaju militanti al-Qaide i pobunjenički talibani. Zabrinuta je i susjedna Indija, koja je nuklearna sila kao i Pakistan.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene