Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ignorira Tuerka

Pahor: Imamo dobar sporazum i dobit ćemo potporu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik slovenske vlade Borut Pahor u petak se nije htio odrediti o prijedlogu predsjednika države Danila Tuerka da se o arbitražnom sporazumu s Hrvatskom održi savjetodavni referendum.

'Pripremili smo dobar sporazum i mislim da ćemo za njega dobiti potporu', izjavio je Pahor za slovensku televiziju, na upit što misli o Tuerkovu prijedlogu. Tuerk je u petak neočekivano predložio da se o arbitražnom sporazumu održi šira politička rasprava u javnosti i razgovori političkih stranaka, te da se o njegovoj ratifikaciji ne odlučuje dok se najprije ustavni sud ne izjasni o zahtjevu vlade da ocijeni ustavnost arbitražnog sporazuma. Nakon toga, po Tuerkovu prijedlogu, završio bi se proces u kojemu bi Slovenci o sporazumu odlučivali na savjetodavnom referendumu. Kako je izjavio profesor ustavnog prava Miro Cerar mlađi, koji je arbitražni sporazum već ocijenio upitnim glede zaštite slovensih nacionalnih interesa, savjetodavni referendum nema zakonodavnu snagu, ali je 'teško zamisliti' da bi vlada njegov rezultat mogla zanemariti i potvrditi sporazum ako bi ishod referenduma bio negativan.

Pročitajte i ovo Talijanska granica Balkanska ruta Italija donijela važnu odluku koja bi mogla utjecati i na Hrvatsku Ilustracija Zbog prijetnji sigurnosti Slovenija ponovo produžila kontrolu na granici s Hrvatskom i Mađarskom

>> 'Pahor je izdao Sloveniju'

Načelna potpora sporazumu

Slovenske oporbene stranke, koje se protive arbitražnom sporazumu, zauzimaju se za naknadni zakonodavni referendum sa zakonskom snagom. Te se stranke u petak nisu željele očitovati o zamisli predsjednika Tuerka, a čelnik nacionalista Zmago Jelinčič izjavio je da ga u načelu ne treba odbiti, nego o tome dobro razmisliti. Tuerk je rekao da u načelu podupire arbitražni sporazum te kako je uvjeren da će Sloveniji omogućiti teritorijalni kontakt s otvorenim morem, ali da je sporazum potrebno testirati kod državljana jer je to politički dokument. Tuerk je ponudio svoje posredovanje u rasprama nastalima u vezi s prihvatljivosti sporazuma između vladajuće koalicije i oporbenih stranaka. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene