Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Najsmrtonosniji napad u zemlji

FOTO Ovo su žrtve pokolja u Češkoj: Fakulteti, vatrogasci i redakcije opraštaju se od svojih članova - "Bila je na predavanju, a onda je uletio..."

Češki mediji su uz suglasnost obitelji objavili imena dijela žrtava nasmrtonosnijeg napada u modernoj povijesti Češke.

U četvrtak poslijepodne došlo do pucnjave na sveučilištu u Pragu na Trgu Jana Palacha u kojoj je ubijeno najmanje 14 ljudi, a deseci su ranjeni. Za najsmrtonosniji napad u modernoj povijesti Češke kriv je 24-godišnji David Kozak koji je ranije ubio i svog oca, a mediji su objavili i tko su njegove žrtve. 

Podaci o žrtvama prikupljeni su od strane češkog portala Seznam zpravy, koji naglašava da su identiteti pet ubijenih mladih žena objavljeni uz suglasnost njihovih obitelji.

Ravnateljica Instituta za glazbenu znanost Lenka Hlávková jedna je od žrtava stravičnog zločina, a o njezinoj smrti je izvijestio zavod koji je vodila.

Klára Holcová Lenka Hlávková (Foto: You Tube/Screenshot)

  Pročitajte i ovo Ilustracija aktualna tema Na čijoj ste strani u incidentu tučnjave profesora i učenika? Pogledajte rezultate glasanja u Dnevniku Nove TV

"Na temelju provjerenih informacija obitelji i uz njihovo dopuštenje javljamo da naša kolegica i ravnateljica Muzikološkog instituta Lenka Hlávková nije preživjela jučerašnji napad. Izražavamo najdublju sućut svim preživjelima, prije svega obiteljima", poručili su.

 

 

Potvrđen je i identitet Lucie Špindlerová, studentica i lektorica dnevnika Lidové noviny.

"S dubokim žaljenjem, na temelju provjerenih informacija obitelji i uz njihovo dopuštenje, javljamo da naša kolegica, lektorica Lidové noviny, studentica 1. godine češkog jezika u komunikaciji za gluhe i prije svega prijateljica Lucie Špindlerová nije preživjela jučerašnji napad na Filozofskom fakultetu Karlovog sveučilišta", potvrđeno je.

Magdalena Křístková, studentica iz Roztoka, još je jedna mlada djevojka koja nije preživjela napad.

"Majda je studirala komunikaciju gluhih i bila na predavanju na koje je uletio napadač. Nažalost, nije joj bilo spasa; preko noći smo se nadali da će biti u nekoj od bolnica i da će sve ispasti dobro, ali ujutro su stigle najgore vijesti', napisala je općina Roztoky na društvenim mrežama.

 

 

Pročitajte i ovo Donald Trump izborni dužnosnici Američki mediji objavili prijelomne snimke Donalda Trumpa: Zbog telefonskog poziva podignuto 16 optužnica

Dvadesetogodišnja atletičarka Klára Holcová također je postala žrtva stravične pucnjave.

"Klára je studirala arhivistiku i bohemistiku na Karlovom sveučilištu. Dan 21. prosinca 2023. bio je sudbonosan za dvadesetogodišnju sportašicu", objavljeno je iz atletskog kluba Stará Boleslav, a sućut je izrazio i Češki atletski savez.

O smrti studentice Anete Richterove izvijestilo je Dobrovoljno vatrogasno društvo Velichovka, čiji je bila član.

"Bila je dio svakoga od nas. Dopustite nam da joj na ovaj način izrazimo žaljenje, iskrenu sućut i počast uspomeni na nju. Anetka je ostavila trag u našim srcima", poručili su.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene