Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Neprijatelj broj 1

Ovo je žena koju će džihadisti pogubiti čim je se dočepaju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Džihadisti ne vole obrazovane i zaposlene žene, a još manje žene koje koje pokušavaju spasiti na tisuće života pripadnika manjine koju su upravo oni pokušali na vrlo brutalan način istrijebiti.

Vian Dakhil je iračka političarka, pripadnica manjine Jazida. Osim nje, u iračkom parlamentu sjedi još jedan Jazid, no o njegovoj efikasnosti dovoljno govori činjenica da nitko nije čuo za njega.

Pročitajte i ovo Vojska Ministarstvo potvrdilo uhićenje Pripadnik MORH-a prevozio migranta: Prijeti mu visoka kazna Ilustracija Brojne opasnosti Potresna svjedočanstva preživjelih koji su spas tražili na opasnoj ruti punoj neobilježenih grobova: "Ostavili su mene i moju mrtvu majku u pustinji"

Vian svoje dane provode obilazeći izbjegličke kampove koji su sada tom tisućama Jazida prognanima od strane džihadista Islamske države. Svaki njen korak odnedavno prati cijeli niz tjelohranitelja jer upravo ona je najtraženija žena što se džihadista tiče. 'Čula sam od vladinih obavještajaca da sam sada najtraženija. Ako me uhvate odmah će me pogubiti. Oni mrze obrazovane i zaposlene žene. Mene mrze posebno jer govorim istinu i pokušavam spasiti svoje sestre' kaže Vian.

Vian Dakhil dospjela je u centar pažnje Islamske države, ali i svijeta, nakon što je prošlog ljeta u parlamentu preklinjala političare da pomognu spasiti Jazide nad kojima je tada Islamska država izvršila etničko čišćenje. Njen govor bio je toliko nabijen emocijama i bolom da se u jednom trenutku srušila za govornicom.

VIDEO Džihadisti prvi put snimljeni kako raspravljaju o kupnji i prodaji ropkinja!

Ova političarka upozorava na sudbine 'malak yamiina' - više od 5000 Jazidkinja koje su oteli islamisti i koji ih drže kao 'plijen rata'. Kad su se u kolovozu prošle godine džihadisti domogli planine Sindžar opkolili su na desetke tisuća ljudi koji su gore umirali od gladi i žeđi, a mlade žene bacale su se s litica kako bi se spasile porobljavanja i brutalnih silovanja te prisilnih vjenčanja za islamiste.

'Kako je ovo moguće u 21. stoljeću? Kako? U ovim trenucima ne mogu razmišljati o prijetnjama usmjerenima na mene direktno. Moram učiniti sve što je u mojoj moći', kaže Vian.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene