Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Slika svojom krvlju

Ovaj je umjetnik izreku 'krv, znoj i suze' shvatio doslovno

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vincent Castiglia umjetnik je koji u svoja djela ulaže krv, znoj i suze, i to doslovno.

Vincent Castiglia 30-godišnji je američki umjetnik koji posljednjih deset godina slika isključivo vlastitom krvlju, a sada se priprema za svoju petu samostalnu izložbu. 'Uskrsnuće' je kolekcija mojih djela u posljednjem desetljeću, također je svojevrsna retrospektiva jer su tu i moja prva djela', rekao je Castiglia za Reuters.

Pročitajte i ovo Sukob na kulturnoj sceni - 1 Nastavak velikog sukoba Skandal na kulturnoj sceni: Muzej i Akademija ratuju oko slike jednog od najvažnijih hrvatskih umjetnika Akademski slikar Danijel Jaman (Foto: Dnevnik.hr) - 1 bolja hrvatska Iz malog ateljea do cijelog svijeta: Djela ovog splitskog slikara vise u domovima poznatih zvijezda, a sva kriju isti detalj

Umjetnik je svoju krv počeo koristiti kao medij kojim bi se povezao sa svojim djelima, a tvrdi kako je slikati krvlju isto kao i slikati pravim slikarskim priborom. 'Željezov oksid, koji je sastavni dio krvi, omogućava mi da je koristim kao pigment', kaže Castiglia.

>> Kupila 'Renoira' vrijednog 100.000 dolara na tržnici za 50 dolara!

No, ipak je slikanje pravim bojama sigurnija opcija. Naime, Castiglia je 2008. godine hospitaliziran dok je pripremao svoju prvu izložbu u Švicarskoj. 'Nisam vodio računa o tome koliko sam krvi koristio. Osjećao sam se slabo i došlo je do kolapsa jednog plućnog krila zbog čega sam završio na vrlo kompliciranoj operaciji', rekao je umjetnik, no sada detaljno kontrolira količinu krvi koju si uzima.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene