Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Otpušten dočasnik koji je provodio rasističku obuku

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dočasnik njemačkog Bundeswehra, glavni sudionik rasističkog skandala vezanog uz izobrazbu ročnika, otpušten je iz redovitog sastava oružanih snaga.

Državno odvjetništvo u sjevernonjemačkom Kielu pokrenulo je protiv njega istragu zbog osnovane sumnje u počinjeno djelo širenja rasne i vjerske mržnje i nesnošljivosti.

Pročitajte i ovo USB-stick i CD Pokušaj zataškavanja? Skandal na fakultetu zbog jednog USB-a: "Očito teško podnose odluku Povjerenstva" Gabrijela Kišiček (Foto: Dnevnik.hr) Komentar komunikacijske stručanjakinje "Nekad nam se možda i čini da se pretjeruje s političkom korektnošću, međutim to je jedan civilizacijski doseg, da svatko ima pravo biti uvrijeđen"

"Otkaz nastupa momentalno a dočasnik nema prava na odštetu niti vojnu mirovinu", izjavio je jedan glasnogovornik njemačkog ministarstva obrane.

Državno tužiteljstvo je pokrenulo istragu protiv dotičnog
instruktora zbog osnovane sumnje u počinjeno djelo širenja rasne i vjerske mržnje.

Skandal je izbio nakon što je jedna njemačka TV postaja u četvrtak objavila snimke, učinjene mobitelom, na kojima instruktor ročniku prilikom obuke pucanja iz automatskog oružja sugerira da se nalazi u Bronxu i da mu prijeti skupina crnaca na koju mora pucati. 

Instruktor je ročniku još naredio da prilikom ispaljivanja rafala mora vikati "motherfucker".

Gradonačelnik Bronxa Adolfo Carrion nakon toga je izrazio
ogorčenost ponašanjem instruktora Bundeswehra te je njega i ročnike pozvao u Bronx kako bi se uvjerili da ih "tamo nitko neće napasti".

Protiv vojnika koji je čitavu scenu snimao mobitelom te ju nakon toga objavio na njemačkom video portalu Myvideo, još se vodi istraga.

Rasističke ispade vojnog instruktora najoštrije su osudili i
pripadnici njemačkih parlamentarnih stranaka.

Najnoviji u nizu skandala u koji su upleteni pripadnici Bundeswehra potaknuo je političku raspravu o ispravnosti izobrazbe dočasnika i časnika i o stupnju njihove duševne i tjelesne spremnosti za izazove pred kojima se, otkako sudjeluje u misijama izvan Njemačke, Bundeswehr posljednjih godina nalazi.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene