Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Otkriveni dokumenti kojima je Ašner naređivao ubojstva Židova!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Magazin The Sun u posjedu je dokumenata koji pokazuju kako je osumnjičen za ratni zločin Milivoj Ašner rabio svoje moći i s lakoćom potpisivao sudbine nemoćnim i nedužnih civila.

Četvrti najtraženiji nacistički osumnjičenik koji je još živ, otkriven je u ponedjeljak u Klagenfurtu gdje je prati utakmice na EURU, u austriji, gdje je i godinama živio koristeći drugi identite.

Pročitajte i ovo Rutilus pigus Ribari bijesni Došao u kulinarski program pa ispekao zabranjenu ribu: "Nisam znao, vjerovao sam prijatelju..." Slika nije dostupna Ašner ponovno proglašen nesposobnim, oduzeto mu državljanstvo

Ovaj 95-godišnjak tvrdi kako je za vrijeme II. svjetskog rata bio samo manji državni službenik i da 'nikada nije učinio nikome ništa nažao'.

No, kako piše The Sun, postoje dokumenti koji dokazuju kako je baš on bio viši časnik ustaške policije u Požegi, i odgovoran je za ubojstva cijele jedne židovske zajednice.

On potpisuje dokumente, popis žrtava, te odbijenicu za pomoć Juliji Klein.

Na dokumentima, koji se nalaze u hrvatskom državnom arhivu, imenovan je šefom policije 15. ožujka 1941. godine.

Još jedan od dokumenata je i onaj datuma 18. listopada 1941. godine kojeg je osobno potpisao Ašner te njime odobrio deložaciju 63 židovske obitelji kojima se nakon toga gubi svaki trag.

Naređeno je prisvajanje njihovih domova, procijenjenih vrijednosti i nekretnina, a Ašner u dokumentu dodaje: 'Zabranjujem dolje navedenim osobama da ostanu u stanovima čiji su vlasnici dosada bili'.

Također, napisao je i popis drugih ljudi kojim ih je osudio da se gore navedenim obiteljima pridruže u zloglasnom koncentracijskom kampu u Jasenovcu, gdje je masakrirano 700 000 ljudi.

Njegov se potpis pojavljuje i na pismu koji opisuje zapljenu imanja bogate žene nakon što je njezina supruga poslao u smrt. Drugi pak dokument pokazuje kako je Ašner odbio Juliju Klein, rođenu u njegovom gradu, spasiti od nacista u Austriji, i to samo zato što je Židovka.

Ovo su samo neki od stotine dokumenata koje će tužitelji upotrijebiti kako bi Ašnera osudili za ratni zločin.

Dosad je Austrija odbijala hrvatske zahtjeve za izručenje Ašnera zbog 'zdravstvenih razloga'. Ali vlasti u Beču jučer su potvrdile kako će sada možda zatražiti novu medicinsku procjenu.

Interpol ima uhidbeni nalog za ašnera pod sumnjom da je počinio 'genocid, ratni zločin i zločin protiv čovječanstva'.

Akademik Alen Budaj koji je dokumente otkrio, kaže kako nije istina Ašnerova tvrdnja da je bio niži časnik, te tako nije mogao naređivati ubojstva.

- On je sudjelovao i naređivao planska ubojstva, dodaje Budaj.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene