Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Posljednjih 10 godina

Otkrivena tajna rasta zaposlenosti u Njemačkoj

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Njemačka ima jednu od najviših stopa zaposlenosti u Europi, a velikim dijelom to može zahvaliti ubrzanom zapošljavanju žena posljednjih 10 godina, piše Bloomberg.

Sa 78 posto zaposlenih žena u dobi od 24 do 64 godina, Njemačka je zauzela drugo mjesto, iza švedskih 80 posto, u Europskoj uniji kada se gleda zaposlenost žena u toj dobi. Još važnija je činjenica što je stopa zaposlenosti porasla 9 postotnih bodova u proteklih 10 godina, dok je u ostatku EU ona ostala gotovo nepromijenjena.

Utrostručen broj mjesta u vrtićima

Pročitajte i ovo Gužva u Frankopanskoj ulici - 4 Zanimljivi podaci Kako su glasale žene, za koga nisu glasali muškarci, kome su povjerenje dali mladi? Bruna Papić - 1 Napadač priveden Stravičan napad na žene u Splitu: Struka poslala jasnu poruku, a jedno je ključno

Oko 73 posto njemačkih žena je radilo u 2014. godine što je 10 posto više nego 2005. godine. Država se u velikoj mjeri pobrinula da bi više žena moglo raditi pa je utrostručen broj mjesta u vrtićima. Do većeg zapošljavanja žena dovela je i fleksibilizacija tržišta rada pa one sada lakše dobivaju poslove u kojima se ne radi puno radno vrijeme te se mogu prilagođavati kada će raditi, a nemaju fiksno radno vrijeme.

Sve to dovelo je do činjenice da žene u Njemačkoj rade manje radnih sati nego druge žene u Europskoj uniji, uz iznimku žena u Nizozemskoj.

Njemačka bi danas trebala objaviti podatke o nezaposlenosti ua siječanj, a očekuje se da će se stopa održati na rekordno niskih 6,3 posto. (Agencija VLM)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene