Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Otkriven izgubljeni Churchillov članak o Židovima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Jedan britanski povjesničar otkrio je članak koji je Winston Churchill prije Drugog svjetskog rata napisao o progonu Židova, a onda odlučio ne objaviti ga.

U već dugo izgubljenom članku britanski ratni vođa izjasnio se protiv postupaka koje su iskusili, ali potom rekao o Židovima: "Oni su djelomično odgovorni za neprijateljstvo s kojim se suočavaju".

Pročitajte i ovo Marco Buschmann, njemački ministar pravosuđa Na Danu židovske zajednice Njemačka zabilježila 4300 kaznenih djela povezanih s ratom u Gazi: "Ovo je sjeme mržnje koje, nažalost, klija" Antisemitizam na američkim sveučilištima - 2 Podnijela ostavku Predsjednica prestižnog sveučilišta pozivala na genocid protiv Židova: "To je odluka koja ovisi o kontekstu"

Predavač sa Sveučilišta Cambridge Richard Toye je govoreći o svom otkriću rekao: "Dok bi većina ljudi prihvatila da Churchill nije bio antisemit ovo baca fascinantno novo svjetlo na njegove poglede na Židove koji su bili veoma nedosljedni".

"Kako se Židovi mogu boriti protiv progona", članak izvorno napisan 1937. kada nije uspio naći izdavača, konačno je trebao biti objavljen 1940. u britanskom listu Sunday Dispatch.

No, kada je urednik novina formalno zatražio dopuštenje da objavi članak, Churchillov ured je to odbio rekavši da je objavljivanje "nepreporučljivo".

Za nekoliko tjedana Churchill je postao britanski premijer povevši borbu protiv nacističkog režima koji je pobio milijune Židova.

"Mora da se predomišljao. Kada ga je ponovno pogledao mora da je pomislio kako to nije najpametnije reći", rekao je Toye u interviewu agenciji Reuters.

U članku Churchill kaže kako "opakost progonitelja" nije jedini
razlog za zlostavljanje Židova tijekom stoljeća.

Židove je okarakterizirao kao trijezne, vrijedne i koji poštuju zakon te hvalio njihovu spremnost da se bore i umru za zemlju u kojoj žive.

Ali je također dodao: "Ipak postoji doba kada se osjeća instinktivno kako je sve to samo još jedna manifestacija razlike, posebnosti Židova".

U stilu modernih rasprava o multi-kulturalnosti u Britaniji,
Churchill je kritizirao ono što je nazvao držanje po strani Židova od šireg društva i pozvao ih da učine napor kako bi se integrirali.

Kritizirao je židovske poslodavce u britanskoj industriji odjeće zbog iskorištavanja spremnosti židovskih izbjeglica iz nacističke Njemačke da rade za niže nadnice.

Također je kritizirao same izbjeglice zbog njihove spremnosti da prihvate minimalne nadnice.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene