Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Podnijela ostavku

Predsjednica prestižnog sveučilišta pozivala na genocid protiv Židova: "To je odluka koja ovisi o kontekstu"

Aktualno Galerija Elise Stefanik, zastupnica u Kongresu (R), 5.12.2023. Elise Stefanik, zastupnica u Kongresu (R), 5.12.2023. Foto: DNEVNIK.hr Antisemitizam na američkim sveučilištima - 1 Antisemitizam na američkim sveučilištima - 1 Foto: DNEVNIK.hr Antisemitizam na američkim sveučilištima - 2 Antisemitizam na američkim sveučilištima - 2 Foto: DNEVNIK.hr Antisemitizam na američkim sveučilištima - 3 Antisemitizam na američkim sveučilištima - 3 Foto: DNEVNIK.hr +1 Antisemitizam na američkim sveučilištima - 4 Galerija 1/6 >>
Antisemitizam na američkim sveučilištima presudio je predsjednici Sveučilišta u Pensilvaniji. Liz Magill je podnijela ostavku nakon šokantnog iskaza u američkom Kongresu, koji je izazvao oštru osudu javnosti, ali i povlačenje milijunskih donacija s računa njezina Sveučilišta.

Pozivi na Intifadu, odnosno palestinski ustanak protiv Izraelaca, prijetnje židovskim studentima...

"Krši li pozivanje na genocid nad Židovima Pennova pravila ili kodeks ponašanja? Da ili ne", upitala je Elise Stefanik, zastupnica u Kongresu.

"Ako govor prijeđe u ponašanje, to može biti uznemiravanje, da", odgovorila je Liz Magill, predsjednica Sveučilišta Pennsylvania.

Pročitajte i ovo Betlehemsko svjetlo stiglo u Hrvatsku - 2 stiglo iz Austrije Betlehemsko svjetlo mira stiglo u Zagreb: "Ovo je prilika da svi skupa razmislimo"

"Pitam konkretno za pozivanje na genocid nad Židovima. Je li to nasilničko ponašanje ili uznemiravanje", nastavila je Stefanik.

"Ako je usmjereno i ozbiljno ili sveprisutno, to je uznemiravanje", poručila je Magill.

"Dakle, odgovor je da", rekla je Stefanik.

"To je odluka koja ovisi o kontekstu, kongresnice", izjavila je Magill.

"To je odluka koja ovisi o kontekstu? To je vaš iskaz danas? Pozivanje na genocid nad Židovima ovisi o kontekstu? To nije nasilničko ponašanje ili uznemiravanje? Ovo je najlakše pitanje na koje je odgovor 'da', gospođo Magill", istaknula je Stefanik.

Pročitajte i ovo Javier Milei Održao prvi govor Prisegnuo Javier Milei, novi argentinski predsjednik: Veliki je obožavatelj Donalda Trumpa

Izjave Liz Megill šokirale su američku javnost. Dan poslije porukom na društvenim mrežama se ispričala, ali donatori su već zaprijetili da će povući milijune s računa Sveučilišta ne bude li smijenjena. Četiri dana poslije, Megil je sama podnijela ostavku, donosi reporterka Dnevnika Nove TV Jasmina Bojić.

Na udaru su i predsjednice Harvarda i MiT-a, koji također ulaze u krug najboljih, takozvanih Ivy League sveučilišta u Americi. I one su se na kongresnom saslušanju pozivale na slobodu govora i okolnosti, bez izričite osude poziva na nasilje protiv Židova, koje se značajno povećalo od početka izraelske kampanje u Gazi. Kongres sada pokreće istragu.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene