Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Otišao Tony Blair, Brown novi premijer

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Tony Blair je u srijedu nakon deset godina odstupio s položaja britanskog premijera predavši mjesto predsjednika vlade svom nasljedniku laburistu Gordonu Brownu.

Blair je službeno s položaja odstupio predavši svoju ostavku tijekom audijencije kod kraljice Elizabethe II u Buckinghamskoj palači na kojoj je bila i njegova supruga Cheri, javile su agencije. 

Pročitajte i ovo Uhićenje nakon napada na premijera Slovačke uhićen muškarac VIDEO/FOTO Atentat na slovačkog premijera: Objavljene prve snimke Novinari ispred Banskih dvora Promjene u Banskim dvorima FOTO Svi hrvatski premijeri: Znate li tko su sve bili predsjednici Vlade?

Kraljica je potom u Buckinghamsku palaču pozvala Gordona Browna na razgovor o premijerskom položaju.

Prethodno se Blair po posljednji put kao premijer obratio Donjem domu britanskog parlamenta. 

Kao što je već učinio mnogo puta svoje tjedno obraćanje Donjem domu započeo je izrazivši sućut obiteljima vojnika
koji su ovoga tjedna poginuli u Iraku i Afganistanu. 

"Istinski mi je žao zbog pogibelji s kojima se danas suočavaju u Iraku i Afganistanu. Znam da neki misle da se s tim opasnostima suočavaju uzalud ali ja to ne mislim, niti ću to ikada misliti. Vjerujem da se bore za sigurnost ove zemlje i svijeta protiv ljudi koji bi uništili naš način života", rekao je Blair.

Odgovarajući na pitanja zastupnika Blair je rekao da će Britanija tijekom idućih tjedna iz Iraka povući još vojnika ali nije želio dati konačno vremenski rok za odlazak britanskih snaga. 

U razgovoru za list Daily Mirror objavljenom u srijedu Gordon Brown je rekao da će broj britanskih vojnika u Iraku idućih tjedna biti smanjen sa 7000 na 5500, a Blair je u svom nastupu najavio da će se broj vojnika nastaviti smanjivati.

David Cameron, čelnik oporbene konzervativne stranke, pozdravio je Blairova postignuća i zaželio mu sve najbolje. 

"On ima zasluga za značajna postignuća, od mira u Sjevernoj Irskoj do njegova rada u zemljama u razvoju za koji znam da će se nastaviti", rekao je Cameron a zastupnici svih stranaka Blaira su na nogama ispratili ovacijama.

Očekuje se da će Blair biti imenovan posebnim izaslanikom takozvanog "bliskoistočnog kvarteta" koji radi na oživljavanju mirovnog procesa na Bliskom istoku.

Brown postao novi britanski premijer

Preuzimanje vlasti dogodilo se tradicionalno tiho i mirno iza
zatvorenih vrata Buckinghamske palače gdje je prvo Blair kraljici Elizabeti predao svoju ostavku a ubrzo potom došao Brown kako bi bio potvrđen kao novi predsjednik vlade.

"To će biti nova vlada s novim prioritetima. (...) Čuo sam potrebu za promjenama... a na tu potrebu za promjenama ne može se odgovoriti starim politikama. A sada pustimo da počne rad na promjenama", rekao je nešto kasnije Brown novinarima pred svojim uredom u Downing streetu.

"Dobio sam privilegiju velike prilike da služim svojoj zemlji",
izjavio je također Brown. Brownova prva zadaća je imenovanje novih članova vlade za koju se očekuje da će biti bitno izmijenjena u odnosu na onu Blairovu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene