Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Policija pronašla stan u podrumu gdje je otac držao kćer 24 godine, majka nije ništa znala!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Austrijska policija potvrdila je jučer najteži slučaj obiteljskog zlostavljanja, incesta i zatočenja koji je ikad zabilježen u povijesti te zemlje.

Josef F. star 73 godine, uhićen je i osumnjičen da je 24 godine u podrumu svoje kuće u Amstettenu, u Donjoj Austriji, u zatočeništvu držao svoju kćerku Elisabeth F. (42) i napravio joj tijekom tog razdoblja sedmoro djece, objavio je voditelj Zemaljskog kriminalističkog ureda Donje Austrije pukovnik Franz Polzer na konferenciji za javnost.

Pročitajte i ovo Ilustracija VELIKA AKCIJA SPAŠAVANJA Drama u Austriji: Lavina zatrpala ljude, najmanje dvoje poginulih, helikopteri nadlijeću područje Rutilus pigus Ribari bijesni Došao u kulinarski program pa ispekao zabranjenu ribu: "Nisam znao, vjerovao sam prijatelju..."

Tragična priča u javnost je izbila kad se razboljela 19-godišnja najstarija kćer Elisabeth F. i njenog oca Josefa F. Djevojku su prošlog tjedna u teškom stanju smjestili u bolnicu u Mostviertelu, a liječnici su potaknuli istragu jer su trebali dodatne informacije kako bi pomogli bolesnoj djevojci. Nakon toga je, u subotu navečer, policija privela 73-godišnjeg umirovljenog Josefa K. u pratnji kćeri Elisabeth F.

Elisabeth je, prema policijskom priopćenju, psihički i fizički u teškom stanju. Tek nakon dužeg razgovora i nakon što joj je zajamčeno da više neće imati kontakta sa svojim ocem i da će i njezina djeca biti zbrinuta, Elisabeth F. dala je opširnu izjavu.

>> Austrijanac priznao da je godinama zlostavljao kćer

Prema tom iskazu, od njene 11. godine otac ju je sustavno silovao i zlostavljao. 28. kolovoza 1984. namamio ju je u podrum obiteljske kuće u Amstettenu gdje ju je drogirao te vezao lisičinama i zaključao u sklonište.

Tijekom 24 godine provedene u izolaciji u zatočeništvu u podrumu otac ju je kontinuirano zlostavljao i silovao. U podrumu je rodila sedmoro djece, od kojih je jedno umrlo nekoliko dana nakon poroda. Otac je odnio djetetovo tijelo i spalio ga.

Tijekom godina, troje je djece njihov otac, odnosno djed, uz pomoć lažnih navoda, predstavio kao djecu koju su on i njegova žena Rosemarie F. preuzeli na skrb te su oni krenuli i u školu.

Međutim, troje djece, 19-godišnja kćerka Kerstin i njezina dva brata u dobi od 18 i 5 godina, od svog su rođenja zajedno s majkom Elisabeth živjeli zatvoreni u podrumu. Hranom i odjećom opsrkbljivao ih je isključivo osumnjičeni Josef F. Njegova žena navodno nije znala ništa ni o zatočenju ni o bilo čemu drugom.

Žrtve Elisabeth i njena djeca zbrinuti su u bolnici na nepoznatoj adresi.

Policija ušla u podrum u kojemu je otac držao kći  

"Osumnjičenik je progovorio i rekao policiji za skrivena vratašca u radionici koja se mogu otvoriti samo pomoću električnog mehanizma za koji je samo on znao šifru", kazao je Franz Polzer.

Istražitelji su uspjeli ući u tamnicu pošto im je osumnjičenik otkrio šifru, otkrivši mali prolaz i pod na nekoliko razina što upućuje da je podzemna prostorija kasnije dograđena, rekao je Polzer.

"Tu je više prostorija: spavaonica, kuhinja i zahod", dodao je Polzer.

Njegova žena Rosemarie navodno nije znala što se dogodilo s njezinom kćeri i pretpostavljala je da je pobjegla, nakon što su primili pismo u kojemu je napisala da je ne traže. Elisabeth je rodila sedmero djece, od kojih je jedno umrlo ubrzo nakon rođenja, priopćila je policija. Troje mlađe djece ostavljeno je ispred kuće s pismom u kojemu je stajalo da se Elisabeth ne može brinuti za dijete. Djecu su odgajali Josef i njegova žena.

"Josef se očito pobrinuo za to da djeca uza sebe imaju dokumente te je prisiljavao majku da piše pisma", rekao je Polzer na konferenciji za novinare.

Dvoje najstarije djece, u dobi od 18 do 19 godina, i najmlađe kojemu je pet godina, bili su zaključani s majkom od rođenja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene