Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Oštre osude napada na grob Alije Izetbegovića

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Grob pokojnog predsjednika Predsjedništva Bosne i Hercegovine Alije Izetbegovića, koji se nalazi u Sarajevu, teško je oštećen u eksploziji koja se zbila u petak u ranim jutarnjim satima.


Glasnogovornik Ministarstva unutarnjih poslova sarajevske županije Dragan Furtula izjavio je kako se eksplozija dogodila oko 3 sata ujutro te da je prouzročila znatnu materijalnu štetu na spomeniku podignutom na Izetbegovićevom grobu. 

Pročitajte i ovo Zračna luka Kabul, eksplozija Skrivena istina Ovo je tajna koju Pentagon posebno skriva: "Snimka otkriva da nije bila samo jedna eksplozija" Napad na regiju Harkiv Na obrazovnu ustanovu Ruski napad na granici s Ukrajinom: Četiri osobe prevezene u bolnicu, ima i mrtvih

Oštećeno je još nekoliko grobova dok su na okolnim zgradama popucala stakla na prozorima.

 

Prema prvim informacijama, eksploziv je u cijelosti uništio jedan od nišana na Izetbegovićevom grobu dok turbe koje se tamo nalazi nije pretrpjelo veća oštećenja.

Lokalna policija i županijski tužitelj provode istragu, no, za sada nema indicija o mogućim počiniteljima. 

Alija Izetbegović pokopan je na groblju Kovači u starom dijelu Sarajeva gdje počivaju posmrtni ostaci brojnih pripadnika Armije BiH poginulih tijekom rata. Samo groblje ima video nadzor i nalazi se u razmjerno prometnom dijelu grada.

Miniranje spomenika na grobu pokojnog predsjednika Predsjedništva Bosne i Hercegovine u Sarajevu izazvalo je oštre osude velikog broja domaćih, ali i međunarodnih dužnosnika.
 
Dok istraga traje nitko službeno nije komentirao može li se incident povezati s nedavnim objavljivanjem snimki na kojima su prikazana smaknuća srpskih zarobljenika tijekom rata u BiH.

Predsjedatelj predsjedništva BiH Sulejman Tihić smatra da se radi o zločinačkom pokušaju destabiliziranja zemlje No, tužitelj Miroslav Marković ipak je izjavio kako smatra da se radi o politički motiviranom napadu.

Ministar unutarnjih poslova Federacije BiH Mevludin Halilović najavio je kako će nakon ovog izgreda biti poduzete dodatne sigurnosne mjere u cijeloj zemlji.

Predsjedatelj Predsjedništva BiH Sulejman Tihić, kojega je vijest o miniranju Izetbegovićeva groba zatekla na putu, u pisanoj je izjavi napad opisao kao gnjusan teroristički i zločinački čin te upozorio kako je ovo ujedno pokušaj destabiliziranja prilika u zemlji.

Izetbegovićev grob tijekom dana posjetio je Visoki predstavnik za BiH Christian Schwarz-Schilling a iz njegova ureda (OHR) objavljeno je priopćenje u kojemu se ističe "zgroženost i tuga" zbog ovog događaja.
 
Podsjećajući kako je Izetbegović bio "iznimna osoba u teškim vremenima" te da uspomena na njega još živi u sjećanjima mnogih, Schwarz-Schilling je oštro osudio taj čin.

- Ova zemlja je već isuviše propatila i postoji rizik da se ovim činom uspori proces pomirenja u BiH, navodi se u izjavi Visokog predstavnika te se upozorava kako su napetosti u zemlji ionako velike zbog predstojećih izbora te da stoga ne bi valjalo upirati prstom ni u koga.

Schwarz-Schilling je naveo kako očekuje od policije da obavi svoj posao a od političkih i vjerskih lidera da osiguraju razumno ponašanje u sadašnjoj situaciji.

Na groblju Kovači bio je i državni ministar za ljudska prava Mirsad Kebo koji je kazao kako se nada da će cijeli slučaj biti rasvijetljen "u iduća tri dana", sukladno standardnoj policijskoj praksi.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene