Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Spreman na odlazak

Orlov: Asad je spreman otići, ali na civiliziran način

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sirijski predsjednik Bašar al-Asad 'pristaje na odlazak', ali na 'civiliziran način', rekao je ruski veleposlanik u Francuskoj Aleksandar Orlov.

Na pitanje o tome je li Bašar al-Asad zapravo osuđen na pad s vlasti i da je to samo pitanje vremena, ruski diplomat odgovorio je da se osobno slaže s tim stajalištem.'Smatram da bi mu bilo vrlo teško ostati nakon svega što se dogodilo', kazao je Orlov.

U završnoj izjavi nakon sastanka Akcijske skupine za Siriju, održanog 30. lipnja u Ženevi, 'predviđa se prijelaz prema demokratskijem režimu', a 'tu je završnu izjavu Asad prihvatio', naglasio je ruski veleposlanik.

>> Svijet zgrožen vetom Rusije i Kine, pobunjenici poručuju: 'Režim živi posljednje dane'

'Asad je imenovao svojeg predstavnika za pregovore s oporbom o tom prijelazu. To znači da pristaje na odlazak, ali na civilizirani način', ustvrdio je.Orlov je dodao da 'rješenje sukoba u Siriji može biti samo političko" i da treba pronaći put pregovora.

Istodobno je ruska agencija Interfax, pozivajući se na vojno-diplomatske izvore, objavila da je Moskva odlučila 'odgoditi' isporuku triju borbenih helikoptera Siriji dok se stanje u toj zemlji ne 'normalizira'.

'Odluka o odgodi isporuke helikoptera Siriji povezana je s pogoršanjem vojnog i političkog stanja u toj zemlji i terorističkim napadom (u srijedu u Damasku) u kojem je ubijeno i ranjeno nekoliko visokih sirijskih vojnih dužnosnika te s jačanjem vojnih akcija oporbe', rekao je taj izvor.

>> Borbe u Damasku, Rusija i Kina uložile veto na rezoluciju o Siriji

'U takvim okolnostima vlasti nisu kadre jamčiti potpuno sigurni primitak helikoptera' u Siriji.Helikopteri i sustavi protuzračne obrane Siriji će biti isporučeni nakon normaliziranja stanja' u toj zemlji, prenosi Interfax tvrdnju svojeg izvora.

Tri ruska helikoptera Mi-25, koja su Siriji trebala biti vraćena nakon što su u Rusiji bili potpuno obnovljeni, zajedno sa sustavima protuzračne obrane, prevozio je ruski teretni brod Alaed, koji je u lipnju bio prisiljen prekinuti plovidbu prema Siriji i vratiti se u ruske teritorijalne vode. (Hina)

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Pročitajte i ovo Ruski portal; ilustracija - 3 Oglasila se Agencija za elektroničke medije Hibridna operacija zahvatila i Hrvatsku: "To je izrazito opasno, nameću ono što odgovara Rusiji" Kornjača-tenk Carev roštilj VIDEO Rusi unaprijedili važno oružje? Velike metalne grdosije pravi su izazov ukrajinskim dronovima

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene