Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Khalid Sheikh priznao odgovornost za 11. rujna

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Khalid Sheikh Mohammed, osumnjičen da je isplanirao terorističke napade na Sjedinjene Države 11. rujna 2001., u cijelosti je priznao odgovornost za te napade kao i za bombaški napad na Svjetski trgovinski centar (WTC) u New Yorku 1993. i niz terorističkih napada diljem svijeta.

"Ja sam odgovoran za operaciju 11. rujna od A do Ž", rekao je Mohammed 10. ožujka u Guantanamu pred vojnom komisijom koju Pentagon naziva "Tribunalom za ispitivanje statusa boraca".

Pročitajte i ovo Ilustracija napad u Kini Užas u školi: 45-godišnjakinja nožem ubila dvije osobe, a deset ranila Ilustracija uhićen je Muškarac (32) prijetio starijem članu obitelji (65) pa ga teško ozlijedio

SAD u zatvoru svoje mornaričke baze Guantanamo na Kubi od 2001. drži oko 400 pripadnika Al Qaide, talibana i drugih islamista, tretirajući ih kao "neprijateljske borce" u ratu protiv terorizma, koji, po tumačenjima pravnih stručnjaka Bushove administracije, ne uživaju zaštitu Ženevskih konvencija i mogu biti držani u pritvoru neograničeno i bez suđenja.

"Tribunal" je upravno tijelo koje treba utvrditi potpada li Mohammed pod definiciju "neprijateljskog borca", naveo je Pentagon.

Prema navodima Pentagona, Mohammed je preuzeo odgovornost za planiranje, financiranje i obuku osoba koje su izvele niz bombaških napada, od onog iz 1993. na WTC u New Yorku, do pokušaja Richarda Reida iz 2001. da eksplozivom u cipelama digne u zrak avion American Airlinesa na letu Pariz-New York.

Mohammed je preuzeo odgovornost za planiranje 29
pojedinačnih napada, uključujući i mnoge koji nisu izvedeni, kao što je "drugi val" napada nakon 11. rujna u kojem su ciljevi navodno bili tornjevi Sears i Library u Chicagu i Los Angelesu, Plaza Bank u Seattleu i Empire State Building u New Yorku.

"Dijelim odgovornost i za pokušaj ubojstva pape Ivana Pavla II. tijekom posjeta Filipinima", priznao je Mohammed prema priopćenju Pentagona.

On je ponudio i priznanje da je "upravljao i ćelijom za proizvodnju biološkog oružja, kao što su antraks i slična, te da je vodio operacije za proizvodnju tzv. prljave bombe u SAD", navodi Pentagon.

Kao i za Mohammeda, Pentagon je također objavio dijelom cenzurirane iskaze Abu Faraja al-Libija i Ramzija Binalshibha.

Binalshibh je osumnjičen za pomaganje Mohammedu u izvedbi napada 11. rujna, a povezan je i s osujećenim planom rušenja aviona na londonski Heathrow.

Al-Libi je Libijac koji je navodno isplanirao dva bombaška
napada u prosincu 2003., u razmaku od 11 dana, na pakistanskog predsjednika Perveza Musharrafa zbog njegove podrške SAD-u u ratu protiv terorizma.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene