458316
458316
458316
458316
458316

Orban očekuje bolje odnose sa SAD-om: "Trump je otvoren i nije ideološki ograničen"

  • , 25.11.2016., 10:09
  • Autor:
  • komentara

Mađarske diplomatske veze sa SAD-om mogle bi se značajno poboljšati pod vladavinom Donalda Trumpa, rekao je mađarski premijer Viktor Orban nakon telefonskog razgovora s novoizabranim američkim predsjednikom Donaldom Trumpom.

 
 
 
 
Viktor Orban (Foto: AFP)
Viktor Orban (Foto: AFP)

Premijer Orban, koji vlada od 2010., proteklih se godina nekoliko puta sukobio s visokim američkim dužnosnicima zbog reformi za koje su kritičari smatrali da potkopavaju demokratske procese u toj bivšoj komunističkoj državi.

Orban je u srpnju bio prvi europski čelnik koji je izrazio jasnu opredijeljenost za "hrabrog" Trumpa, a vanjskopolitičke planove Hillary Clinton prozvao je "ubojitima" za Mađarsku.

"Razgovarao sam telefonski s novim američkim predsjednikom, te mogu reći da se naš položaj znatno poboljšao", istaknuo je u razgovoru za poslovni dnevnik Vilaggazdasag.

"Donald Trump je bio jasan oko toga koliko jako cijeni Mađarsku", rekao je mađarski premijer i otkrio kako ga je novi američki predsjednik pozvao u Washington na razgovor.

"Smatrali su me crnom ovcom"

"Rekao sam mu kako nisam dugo bio tamo zato što sam smatran crnom ovcom", otkrio je Orban, dodavši kako se Trump na to nasmijao i odgovorio da je to bio slučaj i s njim.

Na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji s Orbanom 2011. godine tadašnja američka državna tajnica Hillary Clinton izrazila je zabrinutost oko demokratskih sloboda u Mađarskoj, svojoj saveznici u NATO-u.

Orbanovi sukobi s Washingtonom 2014. rezultirali su i zabranom ulaska u SAD za šestero mađarskih službenika zbog optužbi za korupciju. Taj potez je bio shvaćen kao još jedno upozorenje američke administracije Budimpešti da odustane od mjera koje potkopavaju demokraciju.

Orban je ranije ovog mjeseca rekao kako rezultati američkih izbora označuju kraj perioda "liberalne nedemokracije".

"Trump nije ideološki ograničen"

"Mislim da će SAD s Donaldom Trumpom imati predsjednika koji nije ideološki ograničen, koji je otvorena osoba, puno zainteresiranija za uspjeh, učinkovitost i rezultate nego za političke teorije", naglasio je tada Orban.

Američke tvrtke su od pada komunizma u Mađarsku investirale više od 9 milijardi dolara, no bilateralna trgovina je slaba, s oko 2 posto godišnjeg uvoza i izvoza između dviju država. (Hina)

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se