Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Oprez: Video igrica štetnija od nasilnih filmova!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američki stručnjaci za odnose medija prema djeci upozorili su da je nova igrica 'Grand theft Auto IV', koja će krajem travnja biti plasirana na tržište, iznimno opasna za djecu, opasnija čak i od nasilnih televizijskih sadržaja.

Naročito ih je alarmirala mogućnost igrice kojom će se igrač moći brutalno odnositi prema ostalim animiranim likovima. Osim toga proizvođač je posegnuo za opširnom i agresivnom promotivnom kampanjom koju je jednostavno nemoguće zaobići.

Pročitajte i ovo Ilustracija Grupa Granica Potresne priče ljudi iz sive zone: Morala je roditi sama u šumi, dijete je umotala u svoju majicu Pogreb žrtve nasilja na Zapadnoj obali Na Zapadnoj obali Izraelski doseljenici u valu nasilja ubili dvojicu mladih Palestinaca

„Dio igre u 'Grand Theft Autu' je ubojstvo policajca, korištenje usluga prostitutki, izbacivanje prostituki iz automobila, ubijanje prostitutke ili krađa njezinog novca. Ovo očito nisu stvari koje želimo da djeca rade“, rekao je Gavin Mckiernan, stručnjak za odnose medija prema djeci.

Vijeće stručnjaka veoma je zabrinuto u čije će sve ruke igrica doći. Iako je proizvođač preporučio kako ona nije za mlađe od 18 godina, nema izričite zabrane prodaje maloljetnim osobama.

Mckiernan kaže da se treba zabrinuti zbog interakivne prirode igrica u kojima igrač nije samo promatrač već i sudionik.

"Sudjelujete, niste samo promatrač nekoga tko je učinio nešto loše, Vi postajete osoba koja radi kriminalna djela", zabrinut je Mckiernan.

"Medicinska istraživanja pokazuju kako video igrice zbog svoje interaktivne prirode imaju potencijal utjecati negativnije na psihu od, primjerice, nasilog filma ili seksualno eksplicitne serije ili bilo čega drugoga što se prikazuje na televiziji što bi moglo biti problematično i imati loš utjecaj na djecu', rekao je Mckiernan.

Vijeće kaže da ne traži zabranu igrice ili zakonsko nametanje sankcije, već poziva roditelje, oglašivače i distributere da budu oprezni kada ona dođe u ruke djeci.

'Njihov marketing je svugdje, velike postere postavljaju gdje stignu. Iako kažu da njihov target nisu djeca, očito je da su im target svi', zaključio je Mckiernan.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene