Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Odgađaju glasovanje

Opozicija donošenje zakona onemogućuje sedmodnevnim govorom u parlamentu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Južnokorejske opozicijske stranke nastavljaju s govorima u parlamentu koji bez prestanka traju već sedam dana, kako bi onemogućili vladajućoj stranci da donese zakon o antiekstremizmu.

Zakon protiv kojeg južnokorejska oporba provodi opstrukciju neprekidnim govorima, poznatim pod nazivom filibuster, omogućio bi vladajućima da nadziru privatne informacije građana, u bilo kojem trenutku, objavio je Reuters.

Pročitajte i ovo Ruski predsjednik Vladimir Putin obraća se naciji Govor o stanju nacije Putin uvjeren da NATO planira napasti Rusiju: "To može pokrenuti upotrebu nuklearnog oružja. Naše je spremno" Ilustracija Ulog za budućnost Tvrtka svojim radnicima plaća 70.000 eura po bebi kako bi ih potaknula da imaju djecu

Tijekom sedmodnevnih govorancija opozicijski zastupnik stranke Minjoou Jungu Cheong-raeu, srušio je rekord za najduži govor u Južnoj Koreji. Jung je debatu vodio 11 sati i 39 minuta.

Ovakav način opstrukcije donošenja zakona ima veliku potporu kod građana Južne Koreje, dok vladajuća stranka optužuje oporbu tvrdeći da koriste ovaj korak kao način za skupljanje političkih poena.

Zakon o antiekstremizmu, kojim bi se trebalo pripremiti za moguće terorističke napade u Južnoj Koreji, postao je kontroverzan jer bi odobrio proširena prava državnoj obavještajnoj agenciji u prikupljanju informacija o osumnjičenima za ekstremizam.

Također, zakon bi omogućio obavještajnoj službi da ukloni bilo koji materijal s interneta kojeg proglasi uzbunjujućim ili promocijom ekstremizma, koji je kontroverzan, jer može ograničiti slobodu govora i izražavanja.

Što se tiče filibustera, ta krajnje zanimljiva procedura nije poznata u hrvatskoj političkoj praksi, ali se za njom poseže u brojnim zemljama. Radi se o dugačkim govorima zastupnika čime se oteže rasprava i odgađa glasovanje o zakonu, a govoriti se može o svemu, pa je tako jedan američki senator tijekom filbustera recitirao recepte o spravljanju kamenica.

Svjetski rekorderi u dužini govora:

- Jedan od najdužih individualnih filibastera u povijesti dogodio se 1957. kada je američki senator Strom Thurmond govorio više od 24 sata protiv reformi ljudskih prava.

- Senator američke savezne države Teksas, Wendy Davis govorio je više od 10 sati, 2013. kako bi blokirao zakon koji bi omogućio zatvaranje većine klinika za planiranje obitelji u SAD-u.

- U prosincu 2010. austrijski zastupnik stranke zelenih Werner Kogler držao je govor koji je trajao 12 sati i 42 minute.

- 1935. u američkoj saveznoj državi Louisiani, demokrat Huey Long pokušao je zaustaviti zakon govoreći više od 15 sati u komadu, pri čemu je recitirao razne recepte.

- 1936. zastupnik Tommy Henderson u parlemantu Sjeverne Irske govorio je gotovo 10 sati

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene