Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Naredio - Kim Jong Un

Sjeverna Koreja planira terorističke napade?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Špijuni tvrde da su došli do podataka kako se u Pjonjangu sprema 'nešto veliko'.

Prema podacima južnokorejskih špijuna, Sjeverna Koreja sprema teroristički napad na južne susjede. Naredbu za pripremu napada navodno je dao sam Kim Jong Un.

Pročitajte i ovo Sjevernokorejske vježbe gađanja super velikim raketnim bacačima - 4 super veliki bacači FOTO Stalno prijete, a sada su testirali ratne sposobnosti: "Imamo razorno oružje" Kim Jong Un U pratnji kćeri VIDEO Kim Jong Un po prvi puta se provozao u automobilu koji mu je poklonio Vladimir Putin

'Sjevernokorejski teroristički napad mogao bi za cilj imati aktiviste koji im se suprotstavljaju, prebjege ili čak naše dužnosnike', rekli su iz južnokorejske vladajuće stranke za CNN.

Meta bi mogli biti i trgovački centri, podzemna željeznica, izložbeni prostori te elektrane, a ne odbacuju ni mogućnost cyber napada.

Obama potpisao zakon koji postrožuje sankcije Pyongyangu

Te sankcije, koje uključuju zapljenu imovine, zabranu izdavanja viza i odbijanje američkih javnih ugovora, usmjerene su protiv svih osoba i tvrtka koje pomažu režimu Pyongyanga, posebice u kupovini materijala za izradu oružja za masovno uništenje. Američki predsjednik Barack Obama je u četvrtak potpisao zakon koji je prije tjedan dana usvojio Kongres, koji predviđa nove sankcije Sjevernoj Koreji kao odgovor na četvrti sjevernokorejski nuklearni pokus.

Postoji već niz međunarodnih i američkih sankcija usvojenih nakon tri prethodna pokusa 2006., 2009., i 2013.

Novi tekst koji je odgovor na nuklearni pokus 6. siječnja pooštrava režim američkih sankcija i uvodi sustav kažnjavanja koji je do sada bio prepušten predsjedniku.

Ukoliko će sve tvrtke koje pomognu Sjevernoj Koreji u tom predmetu biti sankcionirana, bit će teško okrenuti se protiv kineskih poduzeća povezanih s Pyongyangom, priznao je Bob Corker, republikanski predsjednik Odbora za vanjske poslove Senata.

"Nije svrha kazniti Kinu", objasnio je. "Ali postoje tvrtke koje pomažu režimu i one će biti kažnjene", zajamčio je i pozvao Obaminu administraciju da ostane nepokolebljiva.

U srijedu je Josh Earnest, glasnogovornik Bijele kuće, podsjetio da je strategija Washinghtona u tom predmetu raditi sa saveznicima u regiji, Japanom i Južnom Korejom, ali i s partnerima poput Rusije i Kine koje imaju određeni upliv na sjevernokorejski režim. (Hina/T.V.) 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene