Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tone vode ubrizgane u reaktor

U Tajvanu otkrivene radioaktivne tvari na grahu iz Japana

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iako su se počeli nazirati uspjesi u borbi za hlađenje reaktora nuklearne elektrane Fukushima Daiichi, danas je opet došlo do porasta pritiska u reaktoru 3.

U nuklearki su stoga morali u atmosferu ispustiti radioaktivne plinove kako bi smanjili pritisak u reaktoru 3. No, tlak se u reaktoru ubrzo stabilizirao te nije bilo potrebe za ispuštanjem radioaktvivnog plina.

Pročitajte i ovo Screenshot Podrhtavanje tla Potres jačine 5,2 prema Richteru pogodio Tursku: "Jako nas je treslo, izašli smo iz kuće" Pas Roger pomaže u potrazi VIDEO/FOTO Sreća da nije upao u policiju: Pas Roger postao zvijezda nakon potresa na Tajlandu

>> VIDEO: Trenutak u kojem brod 'jaše' tsunami

Reaktor 3 je jedan od šest reaktora elektrane Fukushima Daiichi u kojem se radnici bore ohladiti jezgru reaktora. Inače je ubrizgavanje vode u reaktor 3 danas teklo bez problema. Posljednjih 24 sata u reaktore 3 i 4 su ubrizgane tone vode. Temperatura u reaktorima 5 i 6 se vraća u normalu.

Struja je vraćena u reaktor 2, dok su kablovi postavljeni u zgrade reaktora 1, 5 i 6 te bi se tijekom dana trebale pokušati uključiti pumpe.

Novi službeni broj poginulih u Japanu je 8.133 te 12.272 nestalih. Službenici priznaju kako će ukupna brojka mrtvih biti preko 20 tisuća, a policija je objavila da se sumnja kako je samo u prefekturi Myagi, najteže pogođenoj potresom i tsunamijem, najmanje 15 tisuća poginulih.

Japanske vlasti su počele s izgradnjom privremenog naselja za tisuće ljudi koji su ostali bez domova i koji se smrzavaju te im nedostaje hrane i vode.

Povišena razina radioaktivnosti na grahu iz Japana

Povišena razina radioaktivnih tvari danas je na Tajvanu prvi put otkrivena na grahu uvezenom iz Japana, rekao je tajvanski čelnik zdravstvene službe.

Povišena radioaktivnost utvrđena je za 14 kilograma graha iz Kagoshime, na jugu japanskog arhipelaga, dodao je Caj Šu-čen. Ovo je prvi put da je prijavljena kontaminacija hrane izvan Japana.

Japanski čelnici izvijestili su jučer da je povišena razina zračenja otkrivena na špinatu i u mlijeku s farmi u okolici oštećene nuklearke Fukushime, na sjeveroistoku Japana.

Tragovi radioaktivnog joda i cezija također su pronađeni u vodi iz vodovoda u Tokiju i u okolici, u količinama koje ne prelaze zakonom dopuštenu granicu. (Hina)
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene