Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tragedija u Japanu

31 planinar zarobljen u pepelu, dim iz vulkana još uvijek izlazi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Operacije spašavanja nastavljene su u ponedjeljak ujutro u Japanu, gotovo 48 sati nakon iznenadne vulkanske erupcije u kojoj je poginulo više od 30 osoba, a deseci su ozlijeđeni.

Oko 1160 spasilaca policijske službe, vatrogasaca i samoobrambenih snaga okupilo se u podnožju brda Ontake, smještena u središnjem dijelu zemlje između pokrajina Nagano i Gifu.

Pročitajte i ovo Posljedice erupcije vulkana - 1 Lava se slijeva, gore kuće Hrvat za Dnevnik Nove TV s Islanda: ''Sada je problem drugi vulkan koji je erumpirao unutar zida koji je trebao braniti grad'' Island, 14.01.2024. - 2 Kod Grindavika VIDEO Lava se izlila na ulice, vatra guta kuće, stanovnici očajni, hitne službe upozoravaju: "Ne prilazite gradu"

"Ne znamo do kuda bi spasilačke službe mogle ići, to će ovisiti o uvjetima, dim još uvijek izlazi" objasnio je dužnosnik prefekture Nagano. "Prioritet je spašavanje života", naglasio je premijer Shinzo Abe.

Padine pod vulkanom koji je naglo erumpirao u subotu prekrivene su pepelom. "Radilo se o erupciji pare skupljene iznad magme ali koja je izazvala izbacivanje kamenja i pepela", objasnio je na televiziji vulkanolog sa Sveučilišta Nagoya.

FOTO Japan: Pronađeno 30 ljudi 'koji ne pokazuju znakove života'

"Od 303 planinara koji su se prijavili u subotu prije uspona, nemamo vijesti o osam njih, a broj nestalih mogao bi još porasti", jer se neki planinari ne prijavljuju, kazao je glasnogovornik vlade na konferenciji za tisak.

Najmanje 31 osoba zarobljena je u pepelu i ne pokazuju više znakove života.

Samo četiri tijela, muškaraca od 23 do 61 godine, dosad je spušteno, dok je 27 drugih žrtava još uvijek blizu vrha.

Nekoliko desetaka drugih osoba ozlijeđeno je, neke teško. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene