Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Kao pred Prvi svjetski rat'

OPASNA VREMENA: 'Bliski istok danas zabrinjavajuće podsjeća na nekadašnji Balkan'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Povjesničarka Margaret MacMilllan u jednom svom radu tvrdi da se svijet našao u situaciji koju je moguće usporediti s onom pred početak Prvog svjetskog rata.

Profesorica Margaret MacMillian sa Sveučilišta Cambridge napisala je rad za američki Brookings Institution u kojemu je povukla nekoliko paralela s Prvim svjetskim ratom, piše The Independent. Današnji Bliski istok je usporedila s 'turbulentnim Balkanom'.

Vojne snage država s početka 20. stoljeća, opremljene novim oružjima i mehanizacijom, počinile su neviđena ubojstva u 'ratu koji će okončati sve druge ratove', a okidač za globalni sukob bio je atentat na austrougarskog nadvojvodu Franju Ferdinanda u Sarajevu.

Pročitajte i ovo Sidro oštetilo cjevovod Balticconnector Hibridno ratovanje Sigurnost milijarde ljudi je ugrožena: "Znamo što su Rusi razvili za ratovanje pod morem" Ilustracija Vodi se žestoka rasprava Netanyahu pred velikom dilemom nakon iranskog napada: "Napravit ćemo sve što je potrebno"

Kako tvrdi profesorica MacMillan, danas bi neki novi atentat mogao biti počinjen na području Bliskog istoka te da bi, ukoliko Iran razvije nuklearnu bombu, to potaknulo regionalnu utrku u nuklearnom naoružavanju. To bi, kako kaže, moglo dovesti do reakcije kakva je bila na Balkanu.

9 teorija zavjere koje su se DOGODILE

'Bliski istok danas zabrinjavajuće podsjeća na ondašnji Balkan. Stvorila se slična mješavina toksičnih nacionalizama koja bi u mogući sukob mogla uvući i vanjske sile, s obzirom da države poput SAD-a, Turske, Rusije i Irana čvrsto namjeravaju štititi svoje interese i saveznike, tvrdi MacMillan.

Povjesničarka je povukla i brojne druge paralele. Primjerice, islamski teroristi je podsjećaju na ondašnje komunističke revolucionare i anarhiste koji su izveli niz atentata u ime ideologije. Kako kaže, 1914. sila u nastajanju bila je Njemačka, a danas je to Kina. Moć Kine mnogi u SAD-u vide kao prijetnju, tvrdi MacMillan.

Kad god je u povijesti došlo do promjene utjecaja svjetskih velesila, ta su se razdoblja smatrala iznimno opasnima. Navela je i primjer iz kasnih 20-ih godina kada su Amerikanci s Britancima kovali planove za mogući napad na Kanadu jer se strahovalo da bi zbog porasta američke moći moglo doći do konflikta.

Osim toga, navela je da su uspon desnice i nacionalizma diljem svijeta zabilježeni i prije Prvog svjetskog rata te su bili faktori koji su utjecali na izbijanje sukoba.

Inače, povjesničarka MacMillan prošle je godine izdala i knjigu 'The War That Ended Peace' .

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene