Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'To je bio rat'

Preživio je pakao: Tinejdžer koji je pobjegao od života unutar Islamske države

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Khaled je imao 13 godina kada je došao pred stožer IS-a i pristao se boriti na njihovoj strani za 30 dolara na mjesec.

Iako se čini kao da nije svjestan toga, Khaled je preživio pakao. Na pitanje ima li noćne more, ovaj tinejdžer samo se nasmiješi i otkrije svoje bijele zube, a nije, kaže, bio ni uplašen. Čak ni kada je metak prošao kroz njegov vrat.

Pročitajte i ovo Riječki karneval Filmski scenarij Nevjerojatan plan za bijeg iz zatvora u Rijeci: Iskopali tunel, htjeli se izgubiti među maškarama Ilustracija Pune ruke posla za MUP Scene kao iz filma: Krijumčario migrante, pokušao pregaziti policajku, a zatim se dao u bijeg

'To je bio rat. Mi smo naviknuli na to', rekao je mladić koji je nekoliko mjeseci bio član Islamske države, jedne od najnasilnijih organizacija na svijetu.

On još uvijek ima djetinjastu naivnost, piše World Crunch o vitkom mladiću, duge, tamne, razbarušene kose. Sada je izbjeglica u Sanliurfu na jugoistoku Turske.

Tinejdžer dezerter

Khaled se Islamskoj državi pridružio s 13 godina, a pobjegao je sredinom prosinca 2014. pomoću članova svoje obitelji. Za svoje bivše vođe on je dezerter.

A zloglasnoj skupini pridružio se u rujnu prošle godine. Živio je u naselju Al-Tayana iz kojeg je jednog jutra, u društvu rođaka, otišao u Mayadin. Njegova obitelj nije bila svjesna njegovih planova - zaputio se, naime, prema lokalnom središtu IS-a.

Ispred zgrade njegov se 14-godišnji rođak uspaničio i otišao. Khaled je ušao sam i ponudio svoje usluge tamošnjem predstavniku 'kalifata'.

Gadafijev nećak: 'ISIS će u Europi izvesti napad poput onog 11. rujna'

'Htio sam ići s njima. Privlačili su me. Sviđao mi se njihov izgled i htio sam se boriti s vojskom Bashara al-Assada', priča tinejdžer.

Otkad su muškarci odjeveni u crno pokorili pokrajinu u kojoj je živio u srpnju 2013. sve škole bile su zatvorene. Iako su džihadisti govorili o pokretanju nove škole već su zabranili mnoge predmete poput kemije, fizike, političkih znanosti, matematike, filozofije... Zabranili su i gotovo sve televizijske kanale, te je samo trima postajama dozvoljen rad.

'Vjerska policija' u gradu je provjeravala sadržaje mobitela te bila u lovu na pušače koji su riskirali batine i četiri tjedna u zatvoru.

Čini se kao da mladić nije imao što drugo raditi, pa se odlučio pridružiti militantima.

Mladić koji je poznavao samo barut

Khaledov otac bio je stolar, a umro je prije nekoliko godina. Većina njegove braće otišla je raditi na gradilišta u Saudijskoj Arabiji. Mladić koji nije otišao dalje od osnovne škole posljednje tri godine poznavao je samo barut.

U IS-u su mu ponudili plaću od 30 dolara mjesečno. Iako je riječ o daleko manjem iznosu od 400 dolara koliko zarađuju strani borci, suma je i dalje značajna u zemlji uništenoj ratom.

Vatikan na 'udaru' IS-a: 'Ne postoji konkretan plan napada, ali postoji prijetnja'

Khaled je nestao bez da je barem majci rekao gdje ide. Njegovi novi šefovi poslali su ga na sjever, u bivšu vojnu bazu Tibni. Našao se usred pustinje s 300 drugih novaka, od kojih su polovicu činili stranci. Njih 30-ak bilo je njegove dobi.

Rutina je uvijek bila ista. Dizanje u 4 i početak dana molitvom, nakon koje je uslijedilo trčanje i treniranje borilačkih vještina do 10 sati.

'Dužnost ubiti sve otpadnike'

Iscrpljujuće vježbe vodio je Francuz Abu Moussab al-Faransi. Nakon pauze, grupa je odlazila na dvosatne lekcije Sharia zakona. Njih je držao imam koji im je, prisjetio se Khaled, poručio da im je dužnost ubiti sve otpadnike.

Nakon ručka i molitve, irački zapovjednik učio ih je pucati iz kalašnjikova i rukovati eksplozivom, a onda su odlazili na još jedan sat proučavanja Sharia zakona. Na kraju dana morali su obaviti stražarsku dužnost i sudjelovati na večernjoj molitvi, a svjetla su gašena u 21 sat.

U pogubljenima, kaže, nije sudjelovao jer 'nije bilo vremena'. Nakon 15 dana poslan je na front. A bez ikakvog brobenog iskustva većina novaka ubijena je tijekom prvog angažmana.

Jihadi John bio je nesretno zaljubljen, u školi su mu se rugali zbog lošeg zadaha

Drugi dan na ratištu i Khladen je ranjen u vrat, ali je nekako preživio. Nije se bojao smrti i jednostavno se igrao rata. 'Nismo ni znali protiv koga se borimo. Rekli su nam da se radi o skupini naoružanih razbojnika', priča.

Nakon izlaska iz bolnice, morao je stražariti- satima, usred ničega. Kada bi naišao neki automobil pretraživali su ga, a vozača ispitivali trik pitanja o islamu kako bi uhvatili moguće 'prevarante'.

IS- je tinejdžera koji je sanjao o borbi protiv Bashara al-Assada pretvorio u policajca, a njegov entuzijazam, koji je imao na početku, počeo se topiti.

Majka koja nije odustala od svog sina

Za to vrijeme njegova majka ga je tražila. Preko rođaka koji se ispaničio pred zradom IS-a saznala je da se priključio njihovim snagama. Molila ih je da joj vrate njezinog sina, ali rekli su joj da je to nemoguće jer trebaju borce.

Ipak, dopustili su joj da vidi Khaleda, a ona nije odustajala od njegova povratka. Kada ga je posjetila drugi put opet je molila da ga oslobode i tada se njezin trud isplatio. Nakon dva sata molbe, Khaledu je odobren odlazak.

'Ostavio sam oružje i uniformu i vratio se doma. Bio sam sretan. Nakon tri mjeseca odsudstva nedostajala mi je obitelj, ali i dalje sam mislio da ću se vratiti u borbu', kaže.

CCTV prikazala djevojčice na putu da se priključe IS-u

Kod kuće je pak od brata i ujaka doznao da je IS ubio nekoliko članova njegove obitelji koji su se borili u redovima drugih pobunjeničkih skupina. Nakon nekoliko dana uvjeravanja od strane obitelji odlučio je zauvijek napustiti Islamsku državu.

Sada mu je prijetilo zatočeništvo pa nije imao izbora nego pobjeći. Obitelj mu je napravila lažne dokumente kako bi prošao kontrolne točke. Putovao je s jednom ženom iz sela i njezinom djecom. Govorio je da je dio te obitelji.

Nakon dugog putovanja stigao je u Tursku i sada se nada pridruživanju svojoj braći u Saudijskoj Arabiji. Čeka vizu. Novinarima je odgovorio na pitanje misli li da je normalno slati 13-godišnjake na prvu crtu.

'Ne, to je opasno. Ali IS ne brine oko toga, a nas je lako uvjeriti', kaže.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene